Příprava surovin a vaření
Aby se vám brambory nerozvařily, přidejte do vody trochu tuku, třeba kousek másla. Brambory zůstanou pěkně pevné.
Brambory budou pěkně opečené a křupavé, když je nakrájené na tenké plátky hodíte na hodně rozpálený tuk v pánvi, poprášíte moukou, obrátíte a znovu poprášíte.
Sporák nebude poprskaný rozpáleným olejem a tukem při smažení, když jej v pánvi lehce osolíte.
Do příliš přepepřeného jídla vhoďte dvě jablka nakrájená na kostky, ostrost pokrmu se zmírní.
Omáčka a šťáva z masa dostane skvělou chuť, když na pánvi necháte zezlátnout trochu cukru a zalijete jej kapkou jablečného džusu. Rozmícháte, aby se cukr řádně rozpustil, a přidáte k vypečené šťávě z masa nebo do omáčky.
Při pečení lze těsto na moučník či cukroví vylepšit marcipánem. Ideálně jej do těsta vmísíte, pokud ho nastrouháte. Tak v něm bude rovnoměrně rozmělněn.
Mleté ořechy před přidáním do těsta lehce orestujte na pánvi, ořechové aroma bude intenzivnější.
Přidáte-li do kynutého těsta špetku strouhaného zázvoru, provoní jej, těsto bude nadýchanější a lehce stravitelné (skvělé pro žlučníkáře).
Jak na škůdce?
Mouka nebude lákat moly, když do ní dáte kousek bobkového listu.
Na mravence zase platí voňavý hřebíček. Dejte jich na víčko sklenice tak cca 10 kousků, umístěte je do rohů, na parapet nebo do špajzu. Určitě se vaší kuchyni mravenci vyhnou.
Rybenky zase mají averzi na levanduli a citrus. Postačí relaxační olejíček s jednou z těchto vůní, který používáte do koupele nebo aromalampy. Nakapejte jen pár kapek na místa, kde se rybenky vyskytují, nebo do rohů místností, a máte klid.
Na vinné mušky platí jen past v podobě nahnilého ovoce (na druhu nezáleží) umístěného do misky, kterou přikryjete listem papíru, ovážete ho a uděláte do něj dírky nůžkami. Mušky přiláká ovoce, vlezou pod papír, ale cestu zpět již nenajdou.
Pokud vás obtěžují vosy, postavte květináč nebo vázičku se snítkami čerstvé bazalky na stůl a vosy udržíte v uctivé vzdálenosti.
Čistíme skvrny
Když si vaše drahá polovička polije tričko či košili pivem, postačí trochu pálenky (slivovice, meruňkovice) zředit vodou na 1:1, skvrnu potřít a pak oděv normálně vyprat.
U trika počmáraného fixem postižená místa nastříkejte lakem na vlasy, nechejte 15 minut působit a pak normálně vyperte.
Oproti tomu zelenou trávu z oděvu odstraníte čerstvou citrónovou šťávou nebo octem. Hadříkem namočeným v octě nebo v citrónové šťávě potírejte skvrny. Opatrně s barevným prádlem, aby se místa nevybělila, s tím bílým je to jednodušší. Pak vyperte.
Jestliže se vám na žehličku „přilepí“ tkanina, příškvarky odstraníte sprejem na čištění trouby. Nastříkat, nechat působit a setřít. Rovněž pomůže sůl nebo zubní pasta, když je nanesete na žehličku (sůl zvlhčenou) a vytřete.
Skvrny od mrkve vytřete dětským olejíčkem, dočistěte benzínem a přeperte.
Na špenát zase platí rozkrojená brambora. Skvrnu jí potírejte tak dlouho, až zmizí.
Všichni známe trápení se špinavými límečky košilí. Postačí předeprat límeček v saponátu na nádobí, ten mastnotu rozpustí. Pak jen celou košili vyperte.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com