1. Úspora času

Máte-li u svého rodinného domu větší zahradu, pak si stačí spočítat, kolik hodin měsíčně strávíte jen jejím kropením, pakliže používáte obyčejnou hadici napojenou na přívod vody. Může se jednat klidně až o desítky hodin. Automatické závlahové systémy oproti tomu dokážou pracovat takřka bez vaší účasti, tudíž máte možnost uspořený čas věnovat jiným činnostem, rodině a koníčkům.

2. Nízká spotřeba vody

Ruční skrápění trávníku a vysazených rostlin je z hlediska spotřeby vody dosti neefektivní a může vás stát spoustu peněz. Automatické zavlažování je o poznání účinnější a levnější, neboť je voda přiváděna přímo k rostlinám. Ideální je k tomu kapková závlaha. V případě zavlažování trávníku, kdy jsou využity inteligentní rozprašovače, jsou pak nižší nároky na vodu způsobeny tím, že je rovnoměrně rozprostřena a nedochází ke zbytečnému podmáčení půdy.

3. Reagování na počasí

Zvolíte-li kvalitní automatické zavlažování trávníku, vyhnete se tomu, že bude v provozu třeba v okamžiku, kdy venku prší. Špičkové závlahové systémy totiž umějí pracovat s předpovědí počasí a jeho aktuálním vývojem.

Ať už se zvolí kapková závlaha, či klasické závlahové systémy, rozhodně tím své zahradě neuškodíte, ba právě naopak. Odměnou vám bude krásně zelený trávník, vitální rostlinky a spousta ovoce a zeleniny, které si u domu vysadíte. Závlahové systémy oceníte především v parných letních měsících, kdy bývá půda vysušená a zalévání se i kvůli nedostatku vody stává problémem. Hlavně v posledních letech mají v tomto směru čeští zahrádkáři ve většině regionů stále více starostí.