Divokou sprchou zaručeně k plísním

Rajčata trpí na plísně. Neobratným zaléváním se na listech zbytečně drží voda a vy si tak nabíháte na problém. Rajčata zalévejte pod listy nebo ideálně rovnou ke kořenům. Pokud používáte postřik proti plísním nebo různým škůdcům, platí pro vás zásada zalévat přímo ke kořenům dvojnásob. Při sprchování rajčat odshora se může lehce stát, že postřik smyjete.

Bláto pod rajčaty? Špatné znamení!

Už víme, že je nejlepší zalévat rajčata odspodu. Jak ale vychytat to správné množství vody? První nápovědou, která vám prozradí, jestli rajčata náhodou nepřeléváte, je bláto u kořenů. Bláto příliš zpevní hlínu a ke kořenům se tak nedostává dostatečné množství vzduchu.

Ale nebojte, jedno špatné zalití úrodu nedělá. A navíc se přelití dá docela snadno zachránit. Rozryjte trochu hlínu okolo rajčat, tím dosáhnete potřebného provzdušnění a příště můžete rajčata zalít zase o něco méně.

Zalévání v poledne je k ničemu

A kdy toto všechno praktikovat? Ideálně ráno nebo k večeru. Přes den, když slunce nejvíc svítí, se většina vody velmi rychle odpaří a rostlina strádá. Navíc je rostlina velmi rozehřátá, a když ji pokropíte studenou vodou, vystavíte ji teplotnímu šoku. Vždy je lepší zalévat vodou odstátou, která se teplotou přiblíží teplotě vzduchu.