Via Ferrata Pastýřská stěna Děčín

Pokud chcete vyrazit do přírody a přitom stát jednou nohou pořád ve městě (nebo spíš houpat nohama nad městem), bude pro vás ideální ferrata v Děčíně. Výhled na protilehlý zámek a hluboký labský kaňon je naprosto dechberoucí zážitek.

Tras zajištěných ocelovými lany a stupačkami je na skále celkem 15, mají převýšení 90 metrů a jsou dlouhé od 150 do 170 metrů. Začátečníci mohou vyzkoušet své dovednosti na cestách Vzpomínka (B) nebo Hladový poutník (B), které je možné lézt i se staršími dětmi. Na zkušenější lezce čekají výzvy v podobě cest Pošetilost mocných (D) a Frona (D), s exponovaným závěrečným převisem.

Sestoupit můžete po lesní cestě, na kterou se napojíte po dolezení ferraty. Pastýřská stěna se stala hodně oblíbenou destinací, proto je potřeba počítat s větším množstvím návštěvníků. Zároveň se jedná o pískovcový masiv, platí tu tedy zákaz lezení za mokra.

Via Ferrata Hluboká

Ferrata Hluboká se nachází v chráněné přírodní oblasti Karvanice na skalním útvaru cca 6 km od Hluboké nad Vltavou na levém břehu Vltavy. Je vhodná téměř pro každého, zvládne ji jak senior bez hůlky, tak i malé dítě.

Celkem má tato ferrata nad vodní hladinou 550 metrů, z toho 150 metrů je pro začátečníky. Na další 400metrový úsek by se měli vydat jen zdatnější lezci. Odměnou jim budou 8metrové výšky a technicky zajímavé pasáže. V současné době je zpřístupněná část A o náročnosti B/C a B, která má náročnost C/D.

Via Ferrata Bechyně

O této zajištěné cestě se povídá, že je nejtěžší v České republice. Nachází se na pravém břehu řeky Lužnice a má obtížnosti mezi D/E. Ferrata vede strmými až převislými stěnami, spadajícími až do řeky. Návrat je stejnou trasou, ferratu je tedy třeba přelézt dvakrát. Tato česká ferratová výzva je rozhodně dobrým tréninkem před tím, než se vydáte někam za hranice.

Zdroj: Kudyznudy.cz, Svetoutdooru.cz