Příroda dokáže neuvěřitelně kouzlit se všemi živly. Výsledkem toho můžou být třeba národní parky po celém světě. Ty nejkrásnější jsme pro vás vybrali!

1. Yellowstonský národní park, USA

Prvním národním parkem se stal v roce 1872 Yellowstonský národní park ve Spojených státech. Nachází se na území třech států – Wyomingu, Montany a Idaha v západní části Spojených států. Za svůj název vděčí žlutým skalám, které mohou návštěvníci obdivovat mimo jiné ve Velkém kaňonu řeky Yellowstone. V parku můžete pozorovat gejzíry, barevné horké prameny, kaňony, vodopády, jezera, řeky, divoká zvířata a rostliny a překrásnou krajinu v každém jeho zákoutí.

Zdroj: Youtube

2. Národní park Iguazú, Argentina

Národní park Iguazú byl založen na obou stranách argentinsko-brazilské hranice na místě, kde se na řece Iguazú nachází vodopád stejného názvu. Vodopád Iguazú je složen z 270 menších vodopádů a jeho šířka je 2500 metrů. Největším vodopádem je Ďáblův chřtán, s vodou padající z výšky 82 metrů.

Kromě unikátního vodopádu Iquazú plní park také poslání chránit původní ohrožené druhy rostlin a zvířat. Ke vzácné fauně parku patří mimo jiné morčák brazilský, tinama samotářská, mravenečník velký nebo jaguár.

Zdroj: Youtube

3. Národní park Torres del Paine, Chile

Národní park Torres del Paine je mnoha turisty považován za nejkrásnější národní park Jižní Ameriky. Nachází se v jižní části Chile, nedaleko argentinských hranic. Název parku pochází od jména horského masívu složeného ze třech skalních věží. Kromě malebných vrcholů a jiných skalních formací v parku můžete obdivovat také mnohá jezera a ledovce. Mimo jiné díky různorodé krajině byl národní park Torres del Paine v roce 1978 zapsán na seznam přírodních památek UNESCO. V parku lze provozovat různé sportovní aktivity. Nejoblíbenější jsou výšlapy, jízda na koni, plavba kajakem, rybolov a lezení.

Zdroj: Youtube

Zdroj: ireceptar.cz, cesky.cz