Monstery patří mezi nejznámější pokojové rostliny v současnosti. Jedinečnost jim dodávají tropické listy s poutavými otvory. Navíc jsou překvapivě snadné na pěstování, péči o ně zvládnou i úplní začátečníci. Existuje však spoustu druhů. My si dnes ukážeme 3 nejznámější a nejoblíbenější.

1. Monstera deliciosa

Tento druh je asi nejčastěji pěstovanou monsterou u nás. Latinský název Monstera deliciosa vychází z faktu, že je její plod velice sladký chutí připomínající směsici banánu a ananasu. Dospělá rostlina může ve správných podmínkách vytvořit květenství, které se skládá z krémově bílého otevřeného toulce dlouhého průměrně 25 cm, jež chrání cca 17 cm dlouhou palici tvořenou z nahuštěných dvoupohlavních květů. Pro přilákání hmyzu vydává rostlina vůni. Aby došlo k opylení, musí opylovač přinést pyl z jiného květenství.

2. Monstera adansonii

Dalším oblíbeným druhem je monstera připomínající ementál, jinak taky označovaná jako „švýcarský sýr“ či „opičí maska“. Je známá pro své srdcovité listy obsahující velké oválné otvory evokující její neobvyklé přezdívky. Jedná se spíše o menší monsteru. Tato monstera potřebuje pravidelnou zálivku, může se lehce řízkovat a tím zastřihovat, nebo ji můžete nechat pnout po hřebících a vytvořit si tak zelenou stěnu. Bude vám vděčná za pravidelné rosení listů.

3. Monstera minima

Další oblíbenou monsterou je jasně zelený druh s hojnými menšími listy. Nenechte se zmást názvem. I tato květina dokáže dorůst až 2,5 metru. Název minima se váže k velikosti listů, které jsou stejně jako listy adansonie plné otvorů. Minima nepotřebuje žádnou speciální péči, její požadavky jsou stejné jako u ostatních.

Zdroj: ireceptar.cz, thespruce.com