Pan Patrik nám napsal: Dobrý deň, chcel by som poradiť ohľadom zariadenia menšej spálne, ktorá by mala slúžiť príležitostne aj ako obývacia izba. V izbe by som spával ja s priateľkou. Takže najlepšie by bolo umiestnenie manželskej postele, skrine na oblečenie, TV a prípadne aj menší gauč. Chcel by som Vás poprosiť o radu ako danú miestnosť čo najlepšie zariadiť, aby nepôsobila preplneným dojmom, neútulnosťou a podobne. Máme radi prírodu a letné farby. Za vhodné riešenie vopred ďakujem.

Protože je místnost poměrně úzká (2,45 m), spojení dvou místností do jedné je zde dost komplikované. Panu Patrikovi jsem udělala dva návrhy – první počítá s občasným využitím ložnice jako obývacího pokoje, druhý je pojatý čistě jako ložnice.

Středobodem celé místnosti je samozřejmě postel. Rozměr je standardní – šířka 180 cm, délka 200 cm. Volbou užší postele – 160 cm, bychom získali 10 cm prostoru na každé straně postele, což u malých místností není úplně zanedbatelné. Pro návrh jsem ale zvolila běžnější větší rozměr, aby bylo vidět, že i ten se vejde.

V rohu vedle okna jsem umístila vestavěnou skříň až do stropu, je široká 120 cm, pojme tedy celkem dost oblečení. Pod oknem je malá pohovka pro dvě osoby, pokud budou chtít sledovat televizi přes den, kdy je postel zastlaná. Vedle postele z každé strany stojí malý noční stolek na lampičku, odložení brýlí nebo knihy. Na stěně vedle dveří visí plochá televize, pod kterou je mělká skříňka s posuvnými dvířky, například na knihy nebo prádlo. Celou kompozici doplňuje v dnešní době velice oblíbená velkoformátová fototapeta – tato s motivem něžných rozkvetlých tulipánů. Přestože je místnost opravdu malá, vešlo se vše, co pan Patrik požadoval.

CHCETE VIDĚT DALŠÍ 3D NÁVRHY? TADY JSOU:

Protože je však tento prostor, pokud by měl být využívaný jako plnohodnotný obývací pokoj, příliš těsný například pro přijímání návštěv, v druhé variantě jsem místnost navrhla pouze jako ložnici s televizí.

V této variantě dostala větší prostor skříň na oblečení – je široká 160 cm plus nástavec nad dveřmi, široký 85 cm. Televize se přesunula na stěnu proti posteli, která má stejný rozměr jako v prvním návrhu, zde by se vešla i širší - 200 cm.

Která varianta by se vám líbila víc? Napište mi do komentářů.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz