Dopis od čtenářky:

Dobrý den, už dlouho si nevíme rady s prostorovým uspořádáním naší kuchyně. Máme rekonstruovaný byt, ale stavební a prostorové dispozice jsme nepromysleli dopředu, a nyní máme potíže navrhnout a vybavit funkční kuchyň. Samozřejmě máme min. finanční prostředky, proto nechceme už dál podstupovat chyby. Za jakoukoliv radu budu ráda. Předem děkuji.

Co s tím

Pisatelka se dostala do úzkých při řešení vhodného vybavení zrekonstruované kuchyně. Ano, půdorys je poměrně atypický. Nicméně si troufám tvrdit, že s šikovným truhlářem, který pomůže s ne tak docela pravými úhly, se můžou majitelé dopracovat k funkční, i když malé kuchyňské lince.

ČTĚTE TAKÉ:

A ani náklady nemusí být vysoké, ačkoli samozřejmě převýší náklady na nákup typové kuchyně, která pracuje právě s tím, že bude umístěná do univerzálního – pravoúhlého – prostoru.

Varianta 1

Půjde o otázku kompromisu, kdy prvotřídní pojezd ustoupí ložiskovému, a ušetřené náklady půjdou do poopravení elektrického vedení, nákupu hlubší desky…

Varianta 2

Ve všech případech pracuji s deskou větší hloubky (80 až 90 cm, poradí truhlář), jejíž cena je vyšší, ale vyřešila by problém atypického rohu za vývodem vodoinstalace. V tomto místě tedy pak můžeme kuchyni ukončit (varianta 1) nebo zatočit do L jako užší část pracovní desky (varianta 2) – použitelnou jako odkládací plochu či snídaňové sezení. Z popisu není jasné, zda mohu využít i plochu okolo okna – radiátoru. S použitím větracích mřížek by i zde mohl zafungovat širší parapet, který by posloužil jako stolek, odkládací prostor nebo jako pomocná pracovní plocha.

Varianta 3

Linka vždy začíná varnou zónou, která je prodloužením stěny. Z ptačí perspektivy máme tedy půdorys linky připomínající kosodélník (pamatuji-li si to správně z hodin geometrie).

Kuchyně je malá, vytvářím tedy návrh s troubou i bez ní (kde by bylo možné využít kvalitní multifunkční mikrovlnku).

Majitelka se v popisu nezmiňuje o tom, zda má být v kuchyni i jídelní stůl. Pokud ano, volila bych nějaké lehké, stohovatelné a skládací řešení pod okno (netýká se varianty 3).