V dnešním návrhu se podíváme na návrh ložnice. Jedná se o podkrovní místnost se šikmou stěnou a jedním oknem. Paní si přeje velký úložný prostor za postelí (na ukládání ložního prádla pro sebe a případné hosty) a velkou vestavnou skříň. Oba tyto požadavky jsem splnila s radostí - myslím si, že klasický „peřiňák“ je daleko lepším řešením ukládání ložního prádla a peřin než prostor pod postelí. Ten by měl být volný, kvůli prodyšnosti, tak, aby matrace dýchala. Proto by kvalitní matrace měla ležet na lamelovém roštu pro lepší cirkulaci vzduchu, a ne na pevném podkladu. A o praktičnosti velké vestavěné skříně ani nemá smysl polemizovat.

Prostor pro vestavnou skříň se přímo nabízí naproti šikmé stěně – je tam hluboký výklenek, který pojme opravdu velké skříně až do stropu.

Pod šikminu jsem umístila prostorný peřiňák, který se otvírá odklopením horního víka. Rozdělila bych ho na tři části, aby nebylo nutné zvedat jednu velikou desku. Prostor nemusí být hluboký až na zem, stačí cca 60 cm, hlouběji už by byl obtížný přístup.

Postel má klasický rozměr 180 x 200 cm. Bok peřiňáku tvoří zároveň čelo postele, na kterém jsou zavěšeny noční stolky.

Osvětlení je centrální stropní, na každém nočním stolku je samozřejmě lampa na čtení. Navíc bych doporučovala osvětlení uvnitř vestavné skříně, je to praktické - třeba když jeden z partnerů vstává dříve, nemusí rozsvěcovat velké světlo, při lampičce by zase neměl dostatečný přehled ve skříni.

Co se týká barev, zvolila jsem zelenou výmalbu na stěně za postelí a stěně s oknem, světle šedou na stěnu s dveřmi. Strop je bílý. Nábytek je ve světlém dekoru dřeva. Pokud majitelé zvolí jasně žluté povlečení, veselé jarní barvy je vždy dobře naladí do nového dne.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz