Představa paní Veroniky

Jak by měla vypadat kuchyně

Pracovní deska spíše světlá, ne mramorovaný vzhled (ale něco, kde nebudou tolik vidět nečistoty a nebude potřeba častá údržba jako u dřevěné desky, která je krásná, ale náročná). Skříňky nejspíš hladké bílé nebo také uvažujeme o kombinaci se dřevem nebo jinou barvou. Původně jsme chtěli panel s troubou a mikrovlnkou, ale nejspíš bude trouba pod sporákem a mikrovlnka v malém panelu u pultu, aby byla dobře dostupná k jídelnímu stolu. Dřez nejspíš do rohu, tedy rohový, granitové provedení (beige, písková nebo champagne či podobná barva) s prostorem na odkapávání, chladnička s mrazákem (bílá nebo nerez), baterie ne hranaté.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak by měl vypadat jídelní kout

Židle se nám líbí čiré, ale zase mít pohodlné měkké taky není k zahození... Opěrky buď čiré, nebo "děravé," aby prostor vypadal méně zaplněný. Stůl rozkládací - základ pro 4 až 6 osob (nebo více), hezké je mořidlo antik, které by mohlo být použito i na dalším nábytku, nebo bříza dýha, nebo bílé provedení.

Prostor pro kuchyňskou linku je dostatečně velký, pohodlně se tam vejde vše, co každá kuchařka potřebuje. Výhodou je i okno, které vnese do prostoru světlo, takže kuchyňský kout nebude tmavý. Přesto paní Veronice schvaluji výběr bílé barvy. Nejen že celé místo působí světle a čistě, ale bílá je klasika, která nikdy nevyjde z módy a bude se líbit i za mnoho let. A kdyby se majitelům kuchyně přeci jen okoukala, vymění barvy dekorací a stěn a s minimem nákladů mají kuchyni „novou“.

Dispozičně je prostor řešen také velmi dobře. V relativně malém koutku kuchyně se paní Veronika příliš nenaběhá, ale díky poměrně velkému obvodu kuchyňské linky řešené do tvaru písmene „G“ má spoustu úložných prostor, ale hlavně velkorysou pracovní plochu. Chladničku jsem zvolila vestavěnou, protože to působí celistvěji. Samozřejmě není problém, pokud budou chtít majitelé chladničku volně stojící, tedy postavit tam nějakou pěknou nerezovou. Dřez si majitelka přeje rohový, k tomuto stylu kuchyně bych ale rozhodně volila rohovou skříňku do pravého úhlu, nikoliv zkosenou na 45°. Mikrovlnnou troubu jsem na žádost paní Veroniky umístila blízko jídelního stolu.

Dle zadání jsem použila dvě varianty designu jídelních židlí – dřevěné a plastové. Plastové působí vzdušněji, prostor odlehčují. Určitě je ale dobré vybírat židle v kamenném obchodě, kde si můžete vyzkoušet, zda se vám na nich bude dobře sedět, jestli nekloužou a mají pohodlný opěrák.

I do hodně strohých kuchyní se hodí zastínění na okno. V dnešní době je to dost opomíjená věc, což je škoda. Dle mého názoru okno bez záclony působí pořád „hole“. Zvolit můžeme třeba klasické rolety buď z průhledného, nebo neprůhledného materiálu, nebo třeba tzv. římské roletky, které jsou velmi dekorativní a zároveň moderní.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz