Paní Hana nám napsala:

„Dobrý den, nevíme si rady, jak zútulnit naši poměrně velkou ložnici (současný okótovaný plánek připojuji). Rádi bychom využili stávající postele MALM z IKEA v černé barvě včetně vysouvacího úložného prostoru v jejím čele. To je však kromě velké vestavěné skříně se zrcadly (tato je na celé dlouhé zdi proti posteli a v plánku je prostor zakreslen bez ní, tedy ve skutečnosti je hloubka pokoje o 65 cm větší) jediný nábytek, který v ložnici máme, takže působí trochu studeně. Rádi bychom zdi nějak oživili barvami či barevnou tapetou (např. kombinace červeno/šedé či růžovo/fialovo šedé?), uvažovali jsme i o květované tapetě na jednu ze stěn atp. Další případný nábytek v ložnici vyloženě nepotřebujeme (máme zvlášť pracovnu i dětský pokoj), takže cokoliv dalšího, komoda atd., by mělo pouze dekorativní charakter. Pro úplnost dodám, že plovoucí podlaha je vzor dub a okna jsou dřevěná oranžovo/hnědá. Předem moc děkujeme za jakékoliv rady.“

ČTĚTE TAKÉ:

Majitelé poslali plánek s postelí zakreslenou pod okny. Protože druhé dvě vedlejší stěny jsou velké a prázdné, navrhla jsem trochu jinou dispozici. Postel jsem umístila ke stěně vedle oken a na zeď umístila velkoformátovou fototapetu s motivem třešňových květů. Tím je vyřešená jedna prázdná neútulná plocha. Na okna to chce rozhodně záclony a závěsy, ty v ložnici plní nejen funkci dekorativní, ale zastíní případné slunce a světlo a navíc v zimě izolují. Na prvním obrázku jsem záměrně nechala jedno okno bez závěsů, aby bylo vidět, jak působí prázdné okno smutně. Vhodný výběr textilu dodá místnosti tolik potřebný pocit útulného pelíšku :-). Samozřejmě nesmí chybět koberečky k posteli, aby vyšlápnutí do nového dne bylo příjemné.

Stěna naproti posteli dostala modrý nátěr. Celkově jsem použila barevnou paletu, která je na fototapetě. Jsou to barvy, které se k černo-hnědému dekoru postele pěkně hodí. Modrá barva je uklidňující, ale společně s bílou působí trochu chladně. Sytá růžová na doplnění dodá ten správný dojem. V ložnici si můžeme dovolit i sytější a tmavší odstíny. Výběr dubové podlahy je správná volba, dekor dřeva je pro pocit tepla ideální.

I když paní Hana nepotřebuje v ložnici jiný nábytek než vestavěné skříně, které tam má, umístila jsem k této stěně komodu. Jednak zabydlí prázdné místo, navíc si myslím, že třeba na prádlo a ložní povlečení se bude hodit. Komoda je ze stejné série jako postel, takže je i v totožném barevném provedení. Pak už stačí jen police, pár kytek a voilà – máme úplně jinou místnost.

Jak by se vám usínalo v takové ložnici? Napište nám.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz