Jak interiéru vdechnout tu pravou útulnou atmosféru, kde se návštěvníci i obyvatelé domu budou cítit dobře, a rádi posedí třeba u šálku horké čokolády. Teď na podzim je to opravdu aktuální. Venku je zima a nevlídně, tak se alespoň doma musíme cítit dobře.

Nejlepším způsobem, jak místnost zútulnit, je použití bytového textilu. Okna bez záclon s výhledem do zimní šedi jsou smutná a holá. Místnost díky nim pořád vypadá, jako když čeká na dokončení - stále tam něco chybí. Záclony vybíráme s ohledem na celkový styl a zařízení domu. Moderním interiérům sluší jednoduché japonské posuvné panely, římské roletky, nebo třeba provázky. Stylový interiér snese zdobnější řešení - nařasené záclony a závěsy, nebo benátské či londýnské roletky. Perfektní dojem z celého interiéru docílíme použitím stejného dekoru textilií - např. na závěsy, čalouněný nábytek, polštářky (někteří výrobci dokonce nabízí i tapety se stejným motivem).

Mnoho lidí také dělá tu chybu, že prázdný neútulný prostor zahltí množstvím dekorací. A stále to není ono, tak ještě pár věcí přidají. Jenže místnost nevypadá vůbec útulně - spíše chaoticky a neuklizeně. Zbavte se všech zbytečností. Raději než deset malých dekorací si pořiďte jednu dominantní, kterou nechte vyniknout na nějakém příhodném místě. Může to být třeba velká váza s kytkou, socha, nebo obraz. Dobrým trikem je také seskupování. U drobnějších dekorací si vytvořte skupinku, kterou bude spojovat stejný materiál, téma, nebo barva. Nebo si od každé dekorace pořiďte pár. Ostatní věci ukliďte, nebo darujte. Paní Irena má v celé místnosti dlažbu. Pro pocit pohodlí a tepla doporučuji podlahu zútulnit kvalitním kusovým kobercem pod jídelním stolem a konferenčním stolkem (ideálně opět ve stejném dekoru).

Jídelní stůl bez ubrusu sice nevyžaduje zvláštní údržbu – pouze se setře hadříkem, ale nepůsobí příliš pohostinným dojmem. Pokud nechcete pořád prát, pořiďte si na ubrus ještě velká omyvatelná prostírání. Velkou prázdnou stěnu vedle krbu ozvláštní tapeta v jemných tónech ladících s ostatním zařízením.

Text a obrázky: Petra Kolaříková – Návrhy a realizace interiérů – www.design-domova.cz, tel.: 775 565 351