Pokud doma nemáte rekuperaci, větrat musíte okny. Pravidla správného větrání v zimě jsou opravdu jednoduchá, stačí je jen dodržovat. Díky nim ušetříte náklady za topení, budete eliminovat vznik vlhkosti a také riziko plísní a ještě se začnete cítit lépe.

Jak na to

Krátkodobě, intenzivně a vícekrát za den (když jste doma, asi jednou za dvě hodiny). Ideálně několika otevřenými okny, zapojte i balkonové dveře, v bytě či jednom patře domu po dobu přibližně 5 minut. Nebojte se vzniku průvanu. Vychytat optimální délku větrání můžete i jednoduchým trikem. Postavte se do pomyslného středu svého domova, a jakmile ucítíte závan čerstvého chladného vzduchu, okna zavřete.

Šetříte náklady za topení

Nezapomeňte před větráním ztlumit nebo vypnout topení. Pokud máte chytré termostatické hlavice, udělají to za vás. Díky krátké, zato intenzivní době větrání se vymění teplý vydýchaný vzduch doma za čerstvý z exteriéru, ale nestihnou se ochladit stěny. Tím pádem nebudete zbytečně utrácet za vytápění.

Eliminujete vznik vlhkosti

Hodně lidí bohužel v zimě stále větrá pomocí mikroventilace či i ventilace po dlouhou dobu. „Při dlouhodobém otevření se prochladí stěny kolem oken, takže z bytu uniká teplo, ale místnost se přitom nevyvětrá. Navíc by mohla v pootevřeném okně namrznout vlhkost a okno poškodit,“ uvádí Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží značky Vekra. Současně vyvrací mýtus, že by snad okna při správném krátkodobém větrání doznala újmy. „Jsou-li vybavená kvalitním a dobře seřízeným kováním, časté otevírání nepředstavuje žádný problém,“ vysvětluje odborník.

S nadměrnou vlhkost souvisí plísně

Naše aktivity doma vytváří vlhkost. Nejde jen o dýchání, také o praní a sušení prádla, vaření a podobně. Vlhkost souvisí s teplotou. Čím víc topíte, tím víc ji vzduch pojme. Když ho však nebudete průběžně pouštět ven, vlhkost nemá kam unikat a začne se kondenzovat na chladnějších plochách, typicky jde o skla oken. Pak můžete vidět, jak se okna rosí. A nelze vyloučit vznik plísní.

Abyste se cítili lépe

Kvalita větrání se dá posuzovat podle koncentrace oxidu uhličitého, můžete si ji měřit i doma. Ve špatně větraném příbytku se hromadí nadmíru, přichází únava, rozladěnost či bolesti hlavy. Naopak správným větráním se oxidu uhličitého průběžně zbavujete. A také posilujete svou odolnost. Vlastně svému tělu připomínáte, že venku je v zimě úplně jiná teplota než v interiéru. Organismus pak dokáže lépe vyrovnávat přechody „teplo – zima“. A s posílenou imunitou se snáze zvládají virové infekce.

Zdroj: zdravebydleni.cz, mzv.cz