Podle odborníků lze rozlišit až 150 druhů javorů, které rostou téměř po celém světě. Většinou jde o dřeviny opadavé a natolik rozmanité, že si mezi nimi najdete svého favorita určitě i vy. Co vám usnadní výběr?

Když jste patrioti

U nás nejvíce rostou javor mléč, javor klen a javor babyka. Javory klen a mléč jsou statné stromy, v přírodě dorůstají do výšky několika desítek metrů. Naopak javor babyka je menší, orientačně jde o 10 až 15 metrů, na zahradě to bude ještě méně. Také se dokáže hodně přizpůsobit podmínkám, které mu nabídnete. A dobře se popasuje i s tvarováním, proto ho lze doporučit i na živé ploty.

Když nemáte moc místa

V menších zahradách bude dělat parádu třeba oblíbený japonský javor, dále dlanitolistý, javor ginnala, rovněž javor babyka a mnohé další. A na vysloveně mini prostory nebo u vstupu do domu můžete mít javor tvarovaný jako bonsaj.

Když chcete kůru jako od malíře

Až javory shodí listy, ukáže se v jejich celé kráse zbarvení kůry. Například javor šedý nepřehlédnete díky červenohnědé (rezavohnědé, bronzověčervené) odlupující se kůře. Decentní pruhování je zase typické pro javor pensylvánský nebo javor Davidův (zelenobílé až zelenobéžové žíhání). A u některých kultivarů javoru dlanitolistého najdete kůru červenou, případně žlutou.

Náš tip: Dřeviny se zajímavě zbarvenou kůrou chtějí pravidelný řez, kterým podpoříte růst nových výhonů. Právě na nich je barva nejvýraznější.

Když vám jde o barvu listů

V tomto případě bude výběr složitý, protože skupina javorů je charakteristická rovněž pestrým zbarvením lisů. Zelené, žluté ani rudé listy už tak moc nepřekvapí, na různě panašované jsme si rovněž zvykli. Některé javory slibují zajímavé zbarvení hlavně na podzim, jiné už od jara.

Ovšem chcete-li opravdu něco extra, zkuste například kultivar Extravaganza, na němž se průběžně vystřídá spousta barev. Zpočátku, při rašení, jsou růžové, pak zelenokrémové a na podzim se změní v červené až fialové.

Na co se tedy spolehnout? Patrně s žádným javorem nešlápnete vedle. Každý dokáže vaši zahradu rozzářit a zejména na podzim slíbit obzvláště nádhernou podívanou.

Zdroj: ireceptar.cz, bambuscentrum.cz