1. Nejdůležitější je materiál

Kování se vyrábí z mnoha materiálů, jako je např. nerez, chrom, nikl, kov, bronz, mosaz nebo eloxovaný hliník. Každý materiál má své přednosti i nevýhody a jinak reaguje na venkovní podmínky nebo frekvenci užívání.

Jedničkou pro dveřní kování zůstává staletími prověřená mosaz. Povrchová úprava k ní velmi dobře přilne, a díky tomu nevzniká riziko, že by se povrch dlouhodobým používáním opotřeboval. Mosazné kliky je možné mít i v surové variantě bez povrchové úpravy, která umožňuje naplno vyniknout estetickému kovu. Dalším kvalitním materiálem pro kování je nerezová ocel, která je pevná, odolná vůči korozi a vylepšená mechanickými vlastnostmi. Pro kování může nerezová ocel zůstat jak vyleštěná či broušená, tak i v provedení s povrchovou úpravou.

Vyvarujte se však klik z hliníku či zamaku. Tyto materiály jsou sice pro výrobce velmi dobře zpracovatelné, kliky z nich vyrobené však příliš dlouho nevydrží.

2. Zaměřte se i na povrchovou úpravu

Povrchové úpravy, které se na kliku nanáší pomocí kvalitního galvanického pokovení, jsou tím, co dodává klikám originální vzhled a jedinečnou barevnost. Vybrat lze například z matného niklu, lesklého chromu či nejrůznějších variant titanového povrchu. Nejpopulárnější povrchovou úpravou je tento rok titan černý mat. Zajímavě vypadá také černý matný povrch s hrubou 3D strukturou podobnou drásanému dřevu, která je velmi příjemná na dotek.

3. Vybírejte i podle účelu

Při výběru kliky se řiďte také účelem. Některé dveřní kování se totiž hodí pro běžné dřevěné otočné dveře a jiné zase ke skleněným dveřím nebo dveřím od toalet či koupelen. Pro otočné celoskleněné dveře je praktické zvolit kliku vybavenou speciální rozetou a pro uzamykatelné dveře také zámkem. U koupelen a toalet jsou vhodné kliky s takzvanou WC kličkou. Kování pro dveře se speciálními funkcemi, jako jsou protipožární, kouřotěsné či bezpečnostní dveře, musí odpovídat dané funkci a splňovat požadovaná kritéria.

4. Nezapomeňte na design

Kliky musí ladit s dveřmi i se zbytkem interiéru. Nezapomínejte proto ani na jejich design. K tradičním dveřím s oblými tvary zvolte kulaté kování s klasickým vzhledem, a naopak k modelům s ostrými rysy zase hranaté. Pokud je interiér laděný do industriálního stylu, ideální budou kliky v černé barvě. V případě glamour stylu se zase na dveře hodí mosazné kliky.

Zdroj: ireceptar.cz, obi.cz