Užijte si vycházku po některé stezce vedoucí mezi korunami stromů pěkných pár metrů nad zemí. Vyrazit můžete s dětmi, ostatně na každé stezce je zábava i pro ně, a někde dokonce vítají i vaše čtyřnohé mazlíčky.

Hurá do Krkonoš

Náš první tip zve na Stezku korunami stromů Krkonoše, objevíte ji nedaleko Janských Lázní a na tomto projektu spolupracovala i Správa Krkonošského národního parku. Měří přes 1,5 kilometru, vyhlídková věž je ve výšce 45 metrů a jde o bezbariérové řešení. Začít můžete doslova od kořenů, prohlídkou podzemní expozice, a pak pokračovat nahoru. Výšlap zpestří několik kukátek, abyste se na stromy skutečně podívali zblízka, a adrenalinových zákoutí (zdatnost trénujte například na houpajících se prknech). Cestu dolů za pěkného počasí urychlí tobogan, a přestože původně šlo o zábavu pro odvážné děti, dnes jím sviští dokonce i senioři. Letošní novinkou je visutá adrenalinová síť.
Zaujalo nás: Symbolem stezky je maličký plž vřetenovka utajená krkonošská, kterou jinde než v Krkonoších neuvidíte. V přírodě byste ji asi přehlédli, proto ji na stezce potkáte mnohonásobně zvětšenou hned na několika místech.

Míříme na Lipno

Z obce Lipno nad Vltavou vás ke stezce aktuálně dopraví speciální autobus (vyjíždí z centrálního parkoviště) nebo sem dojděte po svých. Zajímavá je už tím, že jde o první stezku svého druhu v České republice. Celková délka je 675 metrů a vycházku zakončuje vyhlídková věž ve výšce 40 metrů. Odsud budete mít Lipenské jezero a Šumavu jako na dlani a za dobré viditelnosti spatříte také vrcholky rakouských Alp. Stejně jako jinde, i tady se klade důraz nejen na samotné vyhlídky, ale také na rozšíření znalostí o přírodě, která stezku obklopuje. Nebojte se vyzkoušet alespoň některou z 11 adrenalinových zastávek, jež cestou potkáte (třeba trénink rovnováhy ve výšce 24 metrů). Součástí bezbariérového řešení je také oblíbená ptačí stezka, kromě jiného si prohlédnete originální ptačí hodiny na vrcholu vyhlídkové věže, které napodobují zvuky různých opeřenců.
Zaujalo nás: Kousek od stezky je až do konce října otevřené přírodní hřiště pro děti Království lesa.

Vzhůru do oblak

Na Stezku v oblacích nad obcí Dolní Morava, která se nachází asi 7 kilometrů od města Králíky, se dostanete sedačkovou lanovkou (přepraví také invalidní vozík). Anebo pěšky, zkuste například Pohádkovou trasu, začíná u hotelu Vista. Posuďte sami, zda stavba svým designem opravdu připomíná letícího nočního motýla, jak se o stezce traduje. Dřevěná lávka vedoucí nahoru je dlouhá 710 metrů a na vrcholu čeká odvážné návštěvníky takzvaná kapka, síť ve výšce asi 50 metrů. Z dalších adrenalinových atrakcí připomeňme takzvaný rukáv, opět jde o síť, skrz kterou si lze zkrátit cestu z jednoho patra lávky do druhého. Abyste se také něco dozvěděli, směrem k vrcholu najdete 12 info tabulí o stezce, okolí a pohoří Králického Sněžníku.
Zaujalo nás: Nedaleko stezky se nedá přehlédnout Mamutí horská dráha, která nabízí jízdu v délce 3 kilometry skrz lesy i otevřenou krajinou.

Vítejte na Pustevnách

Krásně stylovou panoramatickou stezku Valaška obdivujte na Pustevnách, z trojanovického parkoviště Ráztoka vás nahoru vyveze lanovka, nebo to vezměte asi 2,5 km pěšky. Stezka byla otevřená v roce 2019, je dlouhá 660 metrů a díky ní se dostanete do výšky 1099 metrů nad mořem. Odsud je vidět nejen třeba až na Praděd, ale také na Slovensko (Malá Fatra) nebo do Polska. Od ostatních stezek u nás se liší několika unikáty. Prvním je takzvaný himálajský chodník zavěšený ve vzduchu, místo zábradlí se budete držet lan. Kdyby to na vás bylo moc, souběžně vede další chodník s pevným zábradlím. Druhou raritu představuje vyhlídka Skywalk, poslední úsek je skleněný a bez ocelového zábradlí, celá vyhlídka má na délku 7 metrů. A do třetice připomeňme nejvýše umístěné trampolínové hřiště v ČR, jde o 12 metrů nad zemí.
Zaujalo nás: Na Valašku klidně přijďte se svým psem, jen musí mít náhubek. A malá plemena můžete vzít na vyhlídku v tašce.

Zdroj: Stezkakrkonose.cz, Stezkakorunamistromu.cz, Dolnimorava.cz, Stezkavalaska.cz