Přestože doma určitě pravidelně uklízíte, možná jste na pár věcí či míst zapomněli. A právě tam se často hromadí nejen prach, ale i spousta bakterií. Přečtěte si, která to jsou, abyste je příště už nevynechali.

1. Spodní strany nábytku

Když se podíváte pod postel nebo pohovku, obvykle se tam povaluje několik prachových chomáčů, které rychle vysajete vysavačem nebo setřete mopem. Ale věnovali jste čas tomu, abyste se podívali na spodní část nábytku? Možná budete šokováni tím, co najdete na rámech postelí, židlí nebo stolů. Věnujte se těmto místům alespoň 2x ročně.

2. Stěny a podlahové lišty

Prach a nečistoty mohou ulpívat i na svislých plochách. Roztáhněte závěsy nebo žaluzie a budete překvapeni, jak špinavé mohou být vaše stěny. Pokud máte strukturované tapety, číhá na vás prachu ještě více. S čištěním začněte v horní části stěny a postupujte směrem dolů pomocí prachovky. Nakonec vyčistěte místa kolem vypínačů a světel.

Čištění stěn zakončete tím, že věnujete pozornost lištám kolem podlahy. V místnostech s vyšší vlhkostí, jako je kuchyně a koupelna, budete pravděpodobně muset podlahové lišty otřít vlhkým hadříkem.

3. Vrchní části skříní, dveří a rámů obrazů

Při úklidu si najděte čas a podívejte se i nad hlavu. Možná vás překvapí, kolik nečistot se skrývá na horních rámech dveří, na kuchyňských skříňkách nebo rámech obrazů. Když už budete nahoře, zkontrolujte svítidla a stropní ventilátory, pokud je máte. Nejlepším nástrojem pro zachycení prachu a pavučin ve vyšších místech je prachovka s výsuvnou rukojetí. Pokud ji nemáte, použijte čistou utěrku z mikrovlákna a připevněte ji gumičkou na násadu smetáku nebo mopu.

4. Vysavače a čisticí nástroje

Pokud jsou vaše úklidové pomůcky špinavé, nečistoty při úklidu jen roznášíte. Zamyslete se, kdy jste naposledy pořádně vyčistili vysavač, mop nebo koště. Samozřejmě, že pytel z vysavače vyhodíte, když je plný, ale zásobník vysavače by se měl každý měsíc důkladně umýt a vyčistit. Většinu z nich lze umýt horkou mýdlovou vodou a nechat uschnout na vzduchu. Zkontrolujte také rotační tyče a kartáče a odstraňte z nich případné zamotané provázky nebo vlasy. Všechny hlavice mopů a kartáče by se měly po každém použití vyčistit horkou vodou a dezinfekčním čisticím prostředkem.

5. Pokojové rostliny

Ať už jsou vaše pokojové rostliny živé, nebo umělé, hromadí se na nich ohromné množství prachu. Většině živých rostlin prospěje sprcha. Pokud jsou příliš velké na to, abyste je mohli přemístit do koupelny, použijte k otření každého listu utěrku z mikrovlákna.

Zdroj: ireceptar.cz, thespruce.com