Není nad to potěšit ducha kulturními zážitky a oko zase krásnou podívanou. Proč byste nemohli navštívit muzeum, které vás očaruje nejen zajímavými exponáty, ale i samotnou svojí budovou? Takových neobyčejných muzeí vám teď představíme rovnou pět!

Přírodovědné muzeum, Londýn, Anglie

Pohled na nádhernou budovu s terakotovou fasádou vrací návštěvníka do časů viktoriánské Anglie. Přírodovědné muzeum by stálo za zhlédnutí i bez svých lákavých expozic, divize savců a slavné kostry Diplodoca. Sama vstupní hala je uměleckým dílem.

Zdroj: Youtube

Uměleckohistorické muzeum, Vídeň, Rakousko

O nic méně úchvatná je hlavní budova Uměleckohistorického muzea ve Vídni, které patří k nejvýznamnějším muzeím umění v Evropě. Hala se schodištěm, vykládaná mramorem a zdobená zlatem, vzbuzuje úžas. Stejně tak obdivuhodné jsou jednotlivé expozice a sály.

Zdroj: Youtube

Louvre, Paříž, Francie

Louvre je hned vedle Eiffelovy věže jednou z nejvýznamnějších pařížských památek. Je také nejnavštěvovanějším muzeem na světě. Muzeum uchovává více než 380 tisíc mistrovských děl nevyčíslitelné hodnoty. V současnosti je vystaveno 35 000 z nich v 8 odděleních.

Zdroj: Youtube

Palác Potála, Lhasa, Tibet

Velkolepý palác Potála byste našli na Červené hoře v tibetském městě Lhasa. Roku 1994 byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Obrovské množství památek a fresek odhaluje všední život obyvatel i základy tibetského buddhismu. Stavba se dělí na Červený palác, jenž slouží čistě náboženským účelům, a Bílý palác, postavený pro zájmy světské a coby rezidence dalajlámy.

Zdroj: Youtube

Museo di Palazzo Vecchio, Florencie, Itálie

Na náměstí Piazza della Signoria se nalézá Palazzo Vecchio (Starý palác) s replikou Michelangelova Davida u vchodu. Jedná se o jednu z nejatraktivnějších florentských budov. Prohlídka muzea, zahrnující Sál pěti set s krásnými freskami, luxusní pokoje a halu s mapami, je nezapomenutelným zážitkem.

Zdroj: Youtube


Zdroj: invia.cz, getbybus.com