1. Zoo Olomouc

Zoo v Olomouci na Svatém kopečku patří mezi nejkrásnější v Česku. Chová se zde 350 druhů zvířat. Zoo se specializuje na žirafy, africké kopytníky, severskou faunu a mořská akvária. Oblíbené jsou Safari Euroasie, Afrika i Amerika. V pavilonu Kalahari spatříte surikaty, damany a nově i hrabáče a medojedy. Další vychytávkou jsou africké mokřady s pelikány, kočkodany, štětkouny a ptákem hadilovem. Raritou zoo je obří žraločí akvárium, které je největší v České republice. Dominantou zoo je vyhlídková věž vysoká 32 metrů, ze které je vidět na celý areál i na Olomouc.

2. Zoo Praha

Pražská zoo se rozkládá v lesnaté a kopcovité části Troji. Tato zoo má neuvěřitelných 670 druhů zvířat s 5 tisíci jedinci, skládá se z 10 pavilonů, 150 expozic, svezete se tu vláčkem a hlavně lanovkou! Pražská zoo je známá pro svoje gorily. Jedinečný je také Opičí ostrov, nedávno vybudovaný pavilon Indonéské džungle s varany komodskými, expozice lachtanů, kůň Převalského anebo pavilon Čambal s gaviály indickými.

3. Zoo Zlín

Zlínská zoo bývá označována za nejkrásnější na Moravě. Najdete tu 222 druhů zvířat, jež jsou rozmístěny podle kontinentů. Všechna zvířata jsou chovaná v přírodním bioparku s volným výběhem. Ptáci létají ve voliérách připomínajících jejich domovinu a savci jsou umístěni v přírodních expozicích. Neměli byste minout tropickou halu Yucatan, která svojí faunou a flórou vzdává hold starověké civilizaci Mayů. Poměrně novou expozicí je v části Amazonie pavilon Guayanas, ve kterém najdete opičky kotulové, čáje, jihoamerické čápy, papoušky ara a nově i mravenečníky čtyřprsté a tamaríny pestré.

4. Zoo Dvůr Králové

Zoo Dvůr Králové je známé pro svoje pravé africké safari. Vydejte se za zvířaty na savanu, do deštného pralesa anebo obdivujte korálový útes. V této zoo se nebudete dívat na zvířata za mřížemi, ale projedete se rozlehlými pastvinami safari mezi volně pasoucími se stády zeber a antilop. Na safari se pohybuje 2300 zvířat, což je největší přehlídka afrických zvířat v Evropě. Těšit se můžete na žirafy okapi, tropické bažiny, africkou savanu, vodní světy, 12 expozic a obrazy Zdeňka Buriana.

5. Zoo Chomutov

Zoo v severočeském Chomutově je v České republice největší, co se rozlohy týče. Zoo se rozkládá na neuvěřitelných 120 hektarech. Zoologická zahrada se specializuje na domácí evropská zvířata. Najdete zde přírodní hnízdiště několika desítek ptáků, výběhy sudokopytníků a lichokopytníků, bobry, šelmy a domácí zvířectvo. Děti se mohou svézt místním vláčkem.

Zdroj: kudyznudy.cz, tripadvisor.cz