1. Benátky, Itálie

Nejoblíbenější pouliční karneval v Evropě se koná na náměstí svatého Marka v Benátkách. Festival začíná dvě soboty před Popeleční středou, končí na masopustní úterý a jediné, co potřebujete, abyste se mohli zúčastnit, je maska. Připojte se tedy k 12denním oslavám a užijte si průvod masek v ulicích, hudební a divadelní vystoupení a nazdobené benátské gondoly a čluny vezoucí maskované pasažéry po kanálu Grande.

Zdroj: Youtube

2. Kolín nad Rýnem, Německo

Toto čtvrté největší německé město je proslulé svými karnevaly již od roku 1823. Lidé se mohou zúčastnit plesů a divadelních představení, nebo se mohou připojit k oslavám na ulici, jež vyvrcholí na Růžové pondělí. Devět kolínských karnevalových armádních sborů jsou během karnevalu jednou z největších atrakcí, protože karikují pruskou vojenskou tradici. Tento pestrý, veselý festival přitáhne každoročně do města více než milion návštěvníků.

Zdroj: Youtube

3. Santa Cruz, Tenerife, Španělsko

Od poloviny ledna do poloviny února se v Santa Cruz koná festival v maskách, který se připravuje dlouhé měsíce dopředu. Ačkoliv se karneval slaví na všech sedmi Kanárských ostrovech, tento je zdaleka nejoblíbenější a nejnavštěvovanější. Začíná volbou královny karnevalu a pokračuje pestrými oslavami a tanečními průvody v ulicích města. Vrcholem festivalu je pak přehlídka tanečníků na místním stadionu, kde se třetí den festivalu shromáždí tisíce lidí, aby si vychutnaly taneční choreografie a rej masek a kostýmů.

Zdroj: Youtube

4. Rijeka, Chorvatsko

Další nejlepší karneval se koná ve třetím největším městě Chorvatska. Karneval v Rijece má své vlastní zvyky, jež neuvidíte nikde jinde. Například takoví zvončari, což je skupina mužů převlečených za zvířata se zvonci, kterými zvoní, aby zahnali zlé duchy zimy. Během posledního dne průvodu sleduje vystoupení více než 10 tisíc účinkujících a více než 100 tisíc diváků.

Zdroj: Youtube

5. Nice, Francie

Karneval v Nice je jednou z nejoblíbenějších a největších událostí pořádaných na Francouzské riviéře, jež každým rokem přitahuje více než milion diváků. Koná se v půlce února po dobu dvou týdnů a je ideální příležitostí si užít Nice a Francouzskou riviéru v době, kdy je zde ještě slunečné počasí.

Zdroj: Youtube

Zdroj: ireceptar.cz, cestolino.cz