Snad nejznámějším ovocem, které se nechává přemrznout, je hroznové víno. Není však jediné, jak si za chvíli ukážeme. Díky mrazům se škrob štěpí na cukry, a proto je výhodné nechat takové druhy na pozdější sklizeň. Budete potěšeni zajímavější chutí a v některých případech i lepší konzistencí.

Rakytník

Tato vitaminová bomba sice dozrává od konce srpna do října, ale na první mrazy se vyplatí počkat. Plod totiž lehce ztuhne, a tak se vám při sklizni nestane, že křehkou kuličku rozmáčknete. Její nutriční hodnota sice trochu klesne, zato plod nabude na sladkosti. Plod rakytníku tak bude o něco tvrdší i chutnější.

Zdroj: Youtube

Brusinka

Kvůli velkému obsahu vitaminu C, tříslovin, minerálních a dalších látek jsou brusinky hojně využívané při výrobě čajů, marmelád a doplňků stravy. Samotné nás ale chuťově příliš nepotěší kvůli své trpkosti. I v tomto případě se vyplatí počkat na mrazy, které ji zmírní.

Mišpule

Na spoustě zahrad mišpuli pravděpodobně nenajdete. Pokud jí dáte šanci, na dozrálých plodech si příliš nepochutnáte. Po namrznutí se z nich stanou sladké a měkké pochoutky, které můžete přidat jako koření do likérů, vyrobit z nich džem nebo je nakrájet jen tak večer k televizi.

Jeřabiny

Jeřáb ptačí si podle druhového názvu představíme zejména jako potravu pro opeřence, ale uzobávat můžeme i my. Většina dozrálých druhů nás přesto chuťově ani konzistencí neosloví. Po přejití plodů mrazem v nich vznikne cukr a nastartuje sladkou chuť. Sice se množství vitaminu C sníží, jeho podstatná část ale, oproti jiným druhům ovoce, v plodech zůstane i po tepelném zpracování.

Trnky

Čerstvé trnky si na procházce utrhne kdekdo. V kuchyni s nimi ale kvůli trpkosti většinou nepočítáme. I když máme tendence toto ovoce zachránit před prvními mrazy, v opačném případě bychom udělali lépe. Právě mrazík zjemní jejich trpkou chuť. Pak už je stačí trochu dosladit a vyrobit z nich víno nebo přísadu do likérů.

Zdroje: ireceptar.cz, magazinzahrada.cz