Kdo z nás by nechtěl zkrášlit koupelnu zelení a osvěžit její někdy příliš sterilní ráz. Koupelna je ale specifické prostředí, a ne všechny pokojovky v ní budou prosperovat. Přinášíme proto tipy na takové, které se stinného a vlhkého prostředí rozhodně neleknou.

Pěstovat pokojovky lze i v koupelně bez oken

I stínomilné pokojovky potřebují světlo, nejlepší proto je, když má koupelna alespoň malé okno. V koupelně bez oken je pěstování rostlin obtížnější, ale ne nemožné – řešením je pořídit fluorescenční žárovky, které imitují denní světlo, a rostlinám přisvěcovat, případně můžete rostliny alespoň na dva dny v týdnu přenášet na denní světlo. Ovšem takové přesuny ne každá rostlina snese, proto pečlivě vybírejte druh, který zvolíte.

Tyto rostliny budou v koupelně spokojené

Begonie

Nádherně kvetoucí begonie máme spojené spíš se zahradou či s truhlíky, ovšem na přezimování je pro ně ideální právě světlá koupelna. Nepotřebují přímé sluneční záření, nemají rády průvan, zato milují vyšší vzdušnou vlhkost a budou prosperovat i pod zářivkou.

Netík

Tato půvabná kapradina upřednostňuje stinná místa s vysokou vzdušnou vlhkostí a normální pokojovou teplotou, v koupelně proto netíku bude dobře. Stačí mu stále mírně zavlažený substrát a na jaře je vhodné ostříhat starší listy, aby uvolnily místo novým.

Břečťan

Břečťan v koupelně nejlépe vynikne v převislé podobě. Prostor osvěží hned dvěma způsoby – nejen svým atraktivním vzhledem, ale také schopností čistit vzduch. Má rád stinná a chladnější místa s vysokou vzdušnou vlhkostí, nevyžaduje teplo ani sluneční záření, na slunci by mu naopak začaly blednout listy.

Filodendron

Dnes znovuobjevená pokojovka se zálibou ve stinných a polostinných místech a orosených listech je pro koupelnu ideální volbou, obzvlášť její popínavé varianty. Substrát filodendronu by neměl nikdy vyschnout, ale přelití také není ideální. Při správné péči vám bude filodendron i v koupelně dělat radost řadu let.

Bambus

Král koupelnových pokojovek nevyžaduje přímé světlo, a dokonce nepotřebuje ani substrát. Může být pěstovaný hydroponicky, tedy pouze ve vodě. Tu naopak potřebuje, v suchu hyne. Pokud mu každé 2–4 týdny vyměníte vodu, bude šťastný i v koupelně, a odmění se vám dekorativním vzhledem a rychlým růstem.

Zdroje: www.ak-nábytek.cz, bydlení.instory.cz, www.homeincube.cz, joseftrakal.cz