1) Horké jídlo do lednice nepatří

Možná si pamatujete, že vás v dětství rodiče nabádali, ať nedáváte teplé a horké jídlo do lednice. Má to svůj praktický důvod. Jídlu se nic nestane, ale lednice musí teplé jídlo zchladit. A to vyžaduje dost elektrické energie.

Jakmile se v lednici vzduch ohřeje, spotřebič se snaží teplotu zase vrátit do normálu. Začne víc chladit a účet za elektřinu roste. Než dáte jídlo do lednice, nechte ho venku vychladnout alespoň na pokojovou teplotu.

2) Nezapomínejte odmrazovat mrazák

Lednice s mrazákem vyžaduje ještě další péči, kterou se nevyplatí zanedbávat. Alespoň dvakrát ročně si najděte čas na pořádně odmrazení mrazáku. I slabá vrstva ledu dokáže zvýšit spotřebu lednice klidně o desítky procent. Čím větší námraza, tím větší spotřeba.

I odmrazování má svá pravidla. Potraviny se snažte během čištění mrazáku skladovat v chladu, aby co nejméně rozmrzly. Mrazák pak bude mít méně práce je znovu zmrazit.

Jestli už se v mrazáku vytvořila silnější vrstva ledu, můžete proces odmrazení urychlit tak, že opatrně led odstraníte třeba špachtlí nebo vařečkou.

Námrazu kontrolujte i v samotné lednici. Jakmile se začne tvořit, pusťte se do odmrazování. Ideální jsou novější lednice s funkcí no-frost. Tuhle šikovnou vychytávku nabízí jak klasické, tak i moderní americké lednice. Díky vychytanému chladicímu systému a cirkulaci vzduchu se v ledničce námraza nevytvoří.

3) Lednice není televize: Omezte časté otevírání ledničky

Chodit kontrolovat lednici co pár minut, jestli se v ní něco nezměnilo, má také vliv na spotřebu energie. Častým otevíráním lednice se totiž opět zvyšuje teplota uvnitř lednice. Kompresor pak musí víc „zabírat“ a spotřebovává více elektřiny.

Snažte se do lednice nechodit tak často. Ideálně si například před přípravou jídla všechny suroviny vytáhněte najednou. Při uklízení nákupu se také snažte nenechávat lednici příliš dlouho otevřenou.

4) Pozor na umístění lednice

Kam lednici postavíte, má na její spotřebu také vliv. Lednici v kuchyni umístěte ideálně mimo troubu a další zdroje tepla.

Pozor si dejte i na přímé slunce. Pokud máte například okna v kuchyni na západ a většinu dne vám tam praží slunce, snažte se lednici dát raději bokem.

Lednici také zajistěte dostatek prostoru, aby vzduch kolem ní mohl volně proudit. Netlačte ji přímo na stěnu. Ideálně nechte mezi stěnou a lednicí alespoň 5 cm.

5) Vyměňte starou za novou: Investujte do úspornější lednice

Pokud máte doma lednici, která pamatuje ještě minulé století, pomůže už jen výměna za novější a úspornější model.

Běžná spotřeba ledničky vyrobené před rokem 2000 dosahovala i 450 kWh za rok. Oproti tomu novější úsporné lednice seženete se spotřebou do 100 kWh. To se pak na rodinném rozpočtu výrazně odrazí. Investicí do nové lednice totiž ušetříte několik tisíc korun ročně za elektřinu.