Není pochyb o tom, že letní rajčata od domácích pěstitelů nebo z vlastní zahrádky chutnají nejlépe. Na rozdíl od většiny plodů z dovozu, které se sklízejí ještě nezralé a dozrávají během cestování, mají plody vypěstované v tuzemsku úžasné aroma a charakteristickou plnou chuť. A toho je potřeba náležitě využít. Pokud máte opravdu velkou úrodu, uchovejte si to nejlepší z rajčat na později – v zimě vám tento kulinářský návrat do léta udělá velkou radost.
Podívejte se na video šéfkuchaře Jamieho Olivera, v němž představuje 5 svých oblíbených rajčatových receptů:
Italská legenda
Salát Caprese je jedním z nejslavnějších jídel italské kuchyně – jeho barvy ostatně symbolizují její vlajku, stejně jako legendární pizza Margherita. Příprava je jednoduchá a rychlá, ale vyplatí se věnovat pozornost kvalitním ingrediencím. Nejlépe si ho vychutnáte s pravou mozzarellou z buvolího mléka a opravdu dobrým balzamikem.
Kdo šetří, má za tři
Z Itálie pochází i další oblíbený salát s názvem Panzanella. Kromě šťavnatých rajčat v něm navíc šikovně zužitkujete i staré pečivo, které by jinak zbytečně skončilo v koši.
Domácí je nejlepší
Proč vařit kečup, když se dá jednoduše koupit? Protože chutná božsky. A navíc budete mít přehled o všech použitých ingrediencích, vyhnete se nejrůznějším přidaným látkám, konzervantům a ohlídáte si i množství cukru a soli.
Dokonalá chuťovka
Sušená rajčata chutnají výborně v salátech, těstovinách, sendvičích i jen tak samotná. Jejich domácí příprava není nijak náročná – nejvíc práce dá krájení. Pak už se o vše postará sušička, trouba nebo slunce.
Univerzální protlak
Výborný domácí protlak se bude hodit při přípravě omáček, polévek i dušených masových směsí. Připravte ho neochucený – sůl, pepř, bylinky, koření nebo zeleninu jednoduše přidáte až při vaření podle potřeb konkrétního receptu.