Úvěr ze stavebního spoření

Jednou z variant pro financování rekonstrukce je úvěr ze stavebního spoření. Ve své klasické formě jde o poměrně výhodnou půjčku, kdy za příznivě nízký úrok získáte finance pro potřebnou rekonstrukci bytu či domu. Podmínkou však je dostatečná naspořená částka, od které se následně odvíjí i limit peněz, jaké si můžete půjčit.

Druhou variantou, kterou také nabízí stavební spořitelny, jsou překlenovací úvěry. Jejich podmínky nejsou natolik výhodné, ale s pomocí peněz z překlenovacího úvěru lépe dosáhnete na potřebný limit pro získání klasického úvěru ze stavebního spoření. Tato kombinace může být vhodná hlavně ve chvíli, kdy si potřebujete půjčit větší částku, na kterou samotná běžná půjčka nestačí.

Hypotéka

Mezi známé způsoby pro financování rekonstrukce rozhodně patří hypotéka. Její předností je hlavně nízká úroková sazba. Jde však o specifický úvěr, který je krytý zástavou nemovitosti. Právě hodnota nemovitosti tak představuje maximální strop. Druhým limitem je i minimální možná částka, jakou můžete čerpat, která ve většině případů začíná na 300 000 korunách. Pro malé rekonstrukce tak nepůjde o vhodné řešení. Rekonstrukci je možné do hypotéky zahrnout již při koupení nemovitosti.

Americká hypotéka

Americká hypotéka také znamená, že za půjčené peníze ručíte svou nemovitostí. Rozdíl spočívá v tom, že si následně s těmito penězi můžete dělat víceméně cokoliv, protože jde o neúčelovou půjčku. Tato výhoda je však podmíněna většinou vyšší úrokovou sazbou v porovnání s běžnou hypotékou. Zároveň nevýhoda spočívá i v případných větších poplatcích a možných méně výhodných podmínkách při snaze o předčasné splacení.

Bankovní neúčelová půjčka

Pokud jde o menší částku, kterou potřebujete například pro rekonstrukci koupelny či kuchyně, můžete si zažádat o bankovní neúčelovou půjčku. V zásadě jde o běžný spotřebitelský úvěr. Ve většině případů však počítejte s vyšší úrokovou sazbou. Pokud však budete mít štěstí, můžete narazit na výhodnou akci, kdy bude banka nabízet dobré podmínky. Tento druh financování může pomoci také při nečekaných výdajích při rekonstrukci, kdy přesáhnete rozpočet a budete potřebovat menší částku na doplnění. Běžné bezúčelové půjčky je opět dobré důkladně porovnat a vybrat si nabídku u takové banky, která nabízí nejlepší podmínky pro daný produkt a částku, jakou potřebujete.

Nebankovní půjčka

Většina nebankovních půjček funguje na principu úvěru, kdy nemusíte dokládat účel pro využití peněz. To znamená, že za půjčené peníze vyřešíte nejenom financování rekonstrukce, ale také pořízení spotřebičů a další nečekané výdaje, které se mohou objevit. Půjčka na rekonstrukci navíc v případě nebankovních institucí může mít poměrně dobré podmínky, kdy získáte příznivou úrokovou sazbu, nebudete muset platit žádné poplatky navíc a také si budete moci nastavit optimální dobu splácení. Konkrétní podmínky a případně i nutnost zástavy se liší podle maximální částky, jakou si budete chtít půjčit.

Nebankovní půjčky je možné snadno porovnat pomocí nejrůznějších portálů, které umožňují srovnání velké většiny nabídek. Nabízené podmínky a výhody také pečlivě porovnejte s jinými možnostmi pro financování.