1. Mimar Sinan

Architekt Mimar Sinan sloužil sultánům Sulejmanovi I. Nádhernému, Selimovi II. a Muradovi III. Jeho nejznámějším dílem je Sulejmanova mešita v Istanbulu a mešita Selimiye v Edirne. Jeho práce se skládá z více než tří set děl. Většinou se jedná o mešity, navrhoval však i paláce, školy a další budovy.

2. Michelangelo Buonarroti

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni je známý především jako malíř a sochař. Geniální umělec ovšem projevil neméně nadání i na poli architektury. Jeho nejslavnější dílo je bazilika sv. Petra ve Vatikánu, jíž se mimo jiné inspirovala také budova amerického Kapitolu ve Washingtonu.

3. Christopher Wren

Christopher Wren původně vystudoval astronomii. Jeho zájem o fyziku a konstruktérství jej však přivedl k architektuře. V 60. letech 17. století vypracoval plány Sheldonova divadla v Oxfordu a navštívil Francii a Itálii, aby se přiblížil baroku. Jeho dalšími díly je katedrála svatého Pavla, knihovna v Cambridge a královská nemocnice v Chelsea.

4. Antoni Gaudí

Antoni Gaudí se narodil v Katalánsku, a v jeho pracích se proto zřetelně promítá španělská vášeň. Ve svých dílech dával přednost křivkám před přímými linkami, používal různé textury a výrazné barvy. Každý detail považoval za důležitý, a proto do své práce zakomponoval i keramiku, barvené sklo, tepané železo a jemné dřevěné prvky. Spoustu jeho staveb najdete především v Barceloně. Patří mezi ně Sagrada Família, Güellův park nebo Casa de los Botines.

5. Le Corbusier

Švýcarsko-francouzský architekt Charles-Édouard Jeanneret byl výraznou postavou architektury 20. století. Pod jeho rodným jménem jej však zná jen málokdo. Pseudonym Le Corbusier ovšem zní povědomě i uším laiků. Ve svých dílech dával přednost moderním materiálům, jako je beton či ocel. Jeho nejznámější práce je Villa Raoula La Roche, dělnická kolonie v Pessacu u Bordeaux a klášter La Tourette.

6. Gustave Eiffel

Eiffelovo konstruktérské pojetí architektury dalo vzniknout nejen proslulé pařížské dominantě, ale také několika krásným mostům, pavilonům či majáku. Jeho prací je podpůrná konstrukce uvnitř sochy Svobody.