Největší klášterní knihovna na světě: Admont, Rakousko

Ohromující barokní klášterní knihovna s dominantní kopulí s freskami od Bartolomea Altomonte v sobě ukrývá více než 200 000 knih, z čehož více než 530 z nich jsou prvotisky, tedy knihy vytištěné před rokem 1500.

Kousek za hranicemi: Vědecká knihovna Görlitz

Hornolužická knihovna věd je veřejná vědecká knihovna, která sídlí ve Zhořelci v Horní Lužici, tedy jen kousek o českých hranic. Čítá 140 000 svazků a je veřejně přístupná.


Irská pýcha: Trinity College Library v Dublinu

Tato knihovna je největší v Irsku a je proslavená tím, že je v ní uložený evangeliář Knihy z Kellsu (nebo také Knihy sv. Kolumby), který byl napsán kolem roku 800. Jde o nejcennější irský poklad.


Překlenutí švédského váhání: Knihovna ve Stockholmu

Konec devatenáctého století znamenal pro Švédsko silný příklon k nacionalismu a potřebu vytvoření nového architektonického směru. Knihovna od architekta Gunnara Asplunda byla odrazovým můstkem a dnes je chloubou švédské metropole.


Původně soukromá knihovna: Pierpont Morgan Library v New Yorku

V roce 1880 koupil od rodiny Phelpsů tehdejší veleúspěšný bankéř JP Morgan budovy na Manhattanu, aby je strhl a nechal si postavit vlastní soukromou ohromnou knihovnu, která byla rozšiřována i po jeho smrti. Dnes je nejen knihovnou, ale i velkým muzeem.


Pohled do budoucnosti: Knihovna Binhai v Tianjinu

Abychom nezabředli jen v minulosti – asi největší a skutečně dechberoucí knihovnou současnosti je gigantická knihovna od architektonického studia MVRDV. Více se o ní dozvíte ve zvláštním článku.


Naše chlouba: Strahovská knihovna

Premonstrátský klášter na pražském Strahově vyráží dech lidem z celého světa. Obsahuje kolem 200 000 svazků, z toho 1500 prvotisků. Nejstarší knihou je Strahovský evangeliář z roku 860.