1. Seebühne, Rakousko

Přímo na břehu Bodamského jezera se rozkládá město Bregenz a v něm se každý rok pořádá letní operní festival Bregenzer Festspiele. Unikátní je svým plovoucím jevištěm přímo na hladině Bodamského jezera. Amfiteátr pojme až 7 tisíc návštěvníků.

2. Sydney Opera House, Austrálie

Nejslavnější Opera světa je samozřejmě ta v Sydney. V roce 2007 ji UNESCO zařadilo na seznam Světového kulturního dědictví. Zevnitř vypadá budova stejně velkolepě jako zvenčí. Koncertní sál, v němž je možné obdivovat nejen umění hráčů, ale také členitý interiér, pojme až 3 tisíce diváků.

3. Palacio de Bellas Artes, Mexiko

Palác umění je hlavním kulturním centrem v Mexiku. Neslouží pouze jako divadlo, ale také jako muzeum či galerie. Interiér ve stylu art deco zdobí skleněná opona, která váží 24 tun. Na oponě jsou vyobrazeny mexické sopky Popocatépetl a Iztaccíhuatl.

4. Elgin & Winter Garden Theatre Centre, Kanada

Elgin a Winter Garden jsou dvě divadla vystavená v patrech nad sebou. Už jen tím je divadelní scéna jedinečná, žádné podobné divadlo jinde ve světě nenajdete. Spodní Elgin byl určen pro nižší společenské vrstvy a promítaly se zde kabaretní představení a němé filmy. Horní Winter Garden se svou atmosférou venkovské zahrady plné stromů a hvězd byla určena pro vážené hosty.

5. Markgräfliches Opernhaus, Německo

Toto divadlo v Bayreuthu je vybudováno v barokním stylu. Tomu jednoznačně odpovídá i bohatě zdobený interiér. Jde o jednu z mála divadelních budov, která se zachovala v původním stavu.

6. Guangzhou Opera House, Čína

Divadlo v hlavním městě čínské provincie Guangdong je skutečnou perlou architektury. Stavba byla dokončena v roce 2010 a první premiérou zde byla Pucciniho Turandot. Z vnější strany budova zaujme ocelovo-skleněnou konstrukcí, vnitřek připomíná hvězdami osvětlenou jeskyni.

7. Royal Albert Hall, Velká Británie

Royal Albert Hall se nachází v jižním Kensingtonu v Londýně. Má oválný tvar o rozměrech 90 na 80 metrů. Její kapacita činila v minulosti až 8 tisíc návštěvníků, ale pojala i 12 tisíc lidí. Dnes je kapacita budovy omezena na 5 272 sedících diváků. Hala byla původně osvětlena plynovým osvětlením, důmyslný systém dokázal během deseti sekund rozsvítit tisíce plynových trysek. Dominantou stavby je její obrovská skleněná střecha v kovovém rámu, jež se vypíná do výšky 45 metrů.

Zdroj: epocha.cz, kulturio.cz