Mont-Saint-Michel, Normandie, Francie

Neuvěřitelná majestátní stavba připomínající hrad Walta Disneyho se nachází na žulovém ostrově v Normandii. Opevněné městečko s opatstvím a klášterem je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Stavba láká množství turistů i kvůli zátoce, ve které najdete největší rozdíl mezi přílivem a odlivem v Evropě. Moře zde 2x denně ustupuje o 10-15 km.

Sloupový kostel v Heddalu, Norsko

Sloupový kostel v Heddalu (Heddal Stavkirke) je považován za nejkrásnější a největší dřevěný kostel Norska. V době jeho vzniku nebylo v Norsku ještě tolik rozšířené křesťanství, proto se stavitelé rozhodli použít k výzdobě i tradiční pohanské prvky, jako jsou například dračí hlavy. Tímto činem chtěli zajistit, aby do kostela chodili i místní, kteří nebyli křesťané.

Chrám Vasila Blaženého, Moskva, Rusko

Tento chrám je významný památník ruské architektury. Nechal ho postavit Ivan Hrozný na oslavu dobytí Kazaně v roce 1552. Nachází se na Rudém náměstí a jeho architektura symbolizuje spojení Ruska s Evropou a Asií. Interiér chrámu je netypicky rozdělen na osm samostatných kostelů, které symbolizují dny bojů o Kazaň.

Bazilika sv. Marka, Benátky, Itálie

Bazilika sv. Marka je hlavní kostel a jedna z nejvýznamnějších památek Itálie. Jde o nejzachovalejší příklad byzantské architektury. Bazilika s 1000 let starým jádrem, pěti kupolemi, oblouky a okny zdobenými kružbou se právem řadí k nejhezčím středověkým stavbám na světě.

Sacré-Coeur, Paříž, Francie

Bazilika je jedna z působivých pařížských dominant a stojí na vrcholku Montmartre. Byla postavena z travertinu, který zbarvuje stavbu na bílo. Bazilika stojí ve 130 metrech nadmořské výšky, což je po Eiffelově věži nejvyšší bod Paříže. K bazilice lze vyjet také lanovkou.

Hallgrímskirkja, Reykjavík, Island

Kostel Hallgrímskirkja je díky své výšce, 74,5 metru, jednou z nejvyšších budov na Islandu. Kromě krásných 15metrových varhan s 5 tisíci píšťalami můžete obdivovat také křtitelnici, která je vyrobena z islandského čediče a z českého křišťálu.

Bazilika Sagrada Família, Barcelona, Španělsko

Chrám se nachází na východním pobřeží Španělska v Barceloně. Stavební práce na něm začaly v roce 1882 a trvají dodnes. Chrám je hlavní stavbou slavného katalánského architekta Gaudího. Dokončení stavby je plánováno na rok 2026.