Antoni Gaudí je jeden z nejslavnějších katalánských architektů. Za jeho díly se můžete vypravit do Barcelony. Nemusíte být ani velcí znalci, aby vás uchvátily pozoruhodné stavby, které jsou charakteristické osobitostí a důrazem pro každý detail. V jeho práci se hodně objevují mozaiky, vitráže, keramika nebo kovářské výrobky. Novou metodu obkládání barevnými mozaikami z keramických střepů dokonce vymyslel právě Gaudí. Podívejte se na jeho nejslavnější díla.

1. Parc Güell

Tento překrásný park v Barceloně je plný Gaudího děl. Promenády jsou pokryty sloupy ve tvaru stromů a zvlněné tvary připomínají potoky lávy. Stavby jsou plné dekorativní, barevné mozaiky ze skla či glazovaných střepů.

2. Sagrada Família

Katedrála Sagrada Família je životním dílem architekta Gaudího a patří mezi dominanty Barcelony. Stavba katedrály začala roku 1882 a dokončená by měla být v roce 2026. Sagrada Família má 28 věží s různými symboly, výběžky a oblouky a je zapsaná na Seznamu kulturního dědictví UNESCO.

3. Casa Milà

Další nevšední stavbou Antoniho Gaudího je budova Casa Milà. Je vybudována z vápence a její fasáda imituje kámen se všemi jeho nepravidelnostmi. V budově jen stěží budete hledat rovné zdi. Nyní se zde nachází Gaudího muzeum.

4. Casa Calvet

Tato budova byla postavena pro výrobce textilu Calveta. Je to jedno z klidnějších děl slavného architekta. Dům se totiž nachází ve vyhlášené čtvrti, kde pro odvážné nápady nebyl prostor. Originalitu budově i tak ale dodal odlišnými, střídajícími se balkony.

5. Casa Batlló

Od předchozího klidnějšího díla se tato budova rozhodně liší. Je považována za jednu z nejpodivnějších staveb Evropy. Dům zdobí balkony ve tvaru lebek s vyčnívajícími okny a třpytivá fasáda z barevné mozaiky. Na střeše se nacházejí dračí hlavy a věžičky.

6. Casa Vicens

Tato budova byla jednou z prvních zakázek architekta Gaudího. Navrhl ji pro bohatou rodinu továrníka Manuela Vicense, která vlastnila továrnu na keramiku. A právě to se odrazilo na fasádě budovy, kterou zdobí barevné keramické obklady s květinovým vzorem.

7. Palau Güell

Palác Güell najdete v blízkosti slavné barcelonské třídy La Rambla. Sídlo se vyznačuje rozlišnými stavebními prvky. Na originalitě mu dodává 20 různých komínů z rozbitých keramických dlaždic, barevného skla a mramoru.