Každý správný páníček chce dopřát svému mazlíčkovi to nejlepší. Někdy se ale může stát, že psovi nevědomky dáme ochutnat jídlo, které je pro něj nebezpečné. V případě následujících potravin platí, že je ideální je psům nedávat vůbec. Pamatujte si také, že čím menší je pes, tím větší je nebezpečí otravy.

1. Čokoláda

Čokoláda může psy ohrozit na životě. Obsahuje totiž látku teobromin, která se z těla zvířat vylučuje velmi pomalu. Člověk vylučuje teobromin přibližně dvě hodiny, u psů je to doba až devětkrát delší. Smrtelná dávka teobrominu je u zdravého psa 300 mg na jeden kilogram jeho váhy. V hořké čokoládě je asi 500 mg teobrominu na 100gramovou tabulku.

2. Rozinky a hroznové víno

Ačkoliv psům hroznové víno a rozinky velmi chutnají, příště jim je raději nedávejte. Mohou totiž i po opravdu malém množství způsobit selhání ledvin. Prvními příznaky jsou zvracení, bolesti břicha, nadměrné pití a močení. Od 12 do 24 hodin od pozření těchto potravin dochází k selhání ledvin a pes přestane močit, je pomalý a apatický. Pokud se problém včas neléčí, za 3 až 4 dny dojde k úmrtí psa.

3. Avokádo

Z ovoce je prokazatelně nejnebezpečnější avokádo. Nejedná se přímo o dužinu, ale o slupku, pecku a listy avokáda. Ty totiž obsahují látku persin, která způsobuje zvracení a průjem.

4. Česnek a cibule

Dalšími nevhodnými potravinami pro psy jsou česnek a cibule, a to ať už jsou v syrové, sušené nebo vařené podobě. Obsahují totiž látky, které jsou po pozření rychle vstřebávány přes zažívací systém a způsobují poškození červených krvinek. Mezi příznaky otravy patří zvracení, bolest břicha, dehydratace, ztráta chuti k jídlu, zrychlené dýchání a celková slabost.

5. Káva a čaj

Káva a čaj obsahují kofein, který má pro psy fatální následky. Nebezpečné jsou nejen nápoje samotné, ale i například kávová zrna či lógr. Otrava kofeinem nastupuje za 1-2 hodiny po požití. Pokud tedy máte podezření, že váš pes pozřel větší množství čehokoliv s obsahem kofeinu, zajeďte s ním co nejdříve k veterináři.

6. Sůl

Pozor si dejte i na slané potraviny, jako jsou chipsy, krekry a tyčinky. Sůl je pro psy toxická. Po konzumaci většího množství mají potřebu hodně pít a tím pádem i často močí. To pak může vést až k otravě sodíkovými ionty. Nadbytek sodíku může ovlivnit činnost srdce a psovi pak hrozí smrt. Příznaky otravy jsou zvracení, průjem, deprese, třes, zvýšená teplota a záchvaty.

7. Přezrálé či nezralé ovoce

Některé druhy zralého ovoce, jako jsou hrušky, meruňky, broskve, třešně a další, mají vysoký obsah jednoduchých cukrů, které v trávicím traktu zvířete kvasí. To následně vede k nadýmání, průjmu a poté k dehydrataci. Takové problémy mohou nastat i v případě nezralého ovoce. To má naopak vysoké množství kyselin, které dráždí žaludek.

Zdroj: Ireceptar.cz, Zena.cz