Známe to každý. Ráno se nabudíme kávou, abychom nebyli unavení, a po obědě už na nás kofein nezabírá. Existují ale potraviny, které proti únavě pomáhají. Jsou to tzv. superpotraviny.

Co jsou superpotraviny

Superpotraviny jsou potraviny, které jsou bohaté na vitaminy, minerály, antioxidanty a spoustu dalších potřebných živin. Jejich konzumací dosáhnete pevnějšího zdraví a zlepšíte každodenní stav těla i mysli. Níže najdete seznam superpotravin, které vám pomohou zatočit s častou únavou.

1. Chia semínka

Chia semínka jsou ideální složkou snídaně, protože jedna lžíce semínek obsahuje 5 g vlákniny. Pomáhají rychle doplnit energii při fyzické i psychické námaze, proto je často využívají sportovci.

2. Kvalitní hořká čokoláda

Není čokoláda jako čokoláda. Čokolády, které se prodávají v obchodech, mnohdy nemají s čokoládou nic společného. Dopřejte si raději kostičku kvalitní vysokoprocentní hořké čokolády s obsahem kakaa minimálně nad 70 %.

3. Zelený čaj matcha

Japonský čaj matcha je čistě přírodní energetický nápoj. Díky vysokému obsahu čajového kofeinu dodává matcha energii až na 6 hodin. Kromě toho také zvyšuje soustředění, podporuje mozkovou aktivitu a usnadňuje spalování přebytečných tuků.

4. Naklíčená semínka

Tuto výživnou potravinu si můžete zakoupit v supermarketu nebo si ji snadno vypěstovat i doma. Naklíčená semena luštěnin nebo obilovin jsou velmi energetická a tak se postarají, aby vaše hodnoty energie zůstaly vysoko.

5. Čočka

O čočce málokdo tuší, že je obrovským zdrojem energie. Je to totiž vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Najdete v ní spoustu železa, které zahání únavu a vyčerpání.

6. Banán

Banán má vysoký podíl přírodního cukru, který nabije tělo okamžitou energií. Prospívá svalům a nervům při fyzické a duševní námaze. Banán je ideální svačinou při cvičení a při náročném dni v práci je dobré mít jeden po ruce.

7. Kustovnice čínská

Kustovnice čínská, známá také jako Goji, je plná stopových prvků, antioxidantů, vitaminu B a dalších 18 aminokyselin. To všechno dohromady tvoří neporazitelnou kombinaci, která vám doplní energii během pár minut.

8. Ovesné vločky

S ovesnými vločkami je dobré začít hned po ránu, třeba ve formě ovesné kaše nebo müsli. Jsou bohaté na vápník, hořčík, draslík a vitaminy E, B, vlákninu a další živiny, které dokážou bojovat se stresem a únavou. Pomáhají proti momentální a chronické únavě.

Zdroj: ireceptar.cz, zdravavyziva.cz