Když bychom tuto zvláštní stříbřitě zelenou rostlinu se zašpičatělou kuklou z listí chtěli přirovnat k nějakému písmenku, nejspíše by nám vyšlo O či prohnuté V s pěkně zakulacenými liniemi. Botanický slovník nám zase sděluje, že jde o rostlinu pojmenovanou latinsky Cynora scylomus, která je téměř netrnitá a kvete červeným květem. Pochází ze Středozemí, kde se pěstují její dužnatá lůžka nerozvitých úborů, jež se upravují jako jemná zelenina.

Trocha historie neuškodí

Kolébkou této rostliny je Malá Asie, ale už ve středověku pronikla do celé středomořské oblasti. Od 18. století se začala pěstovat i v severní Itálii a odtud pronikla do Francie, Anglie a střední Evropy. I když artyčok má rád teplo, můžeme si ho vypěstovat i na své zahrádce. Daří se mu zejména na jižní Moravě, v chladnějších regionech si vypomůžeme pařeništěm nebo skleníkem. Vyžaduje kvalitní humózní půdu s dostatečným obsahem živin.

Tajemství zdravé středomořské kuchyně

Začneme-li pátrat, proč jsou artyčoky tak oblíbené například v italské kuchyni, musíme se ponořit do hlubšího zkoumání nejen chuťových vlastností této zeleniny, ale je třeba si říci i něco málo o jejích zdravotních aspektech.

Artyčoky obsahují inulin, organické kyseliny, vitamín C, B a provitamin A a další látky, které příznivě ovlivňují činnost žlučníku a hladinu cukru v krvi.

Doporučená úprava

Tato zelenina se hodí k zapékání, k vaření i smažení, protože jde o zeleninu poněkud tužší konzistence, není vhodné ji konzumovat v syrovém stavu.

Artyčok vyžaduje i specifický způsob pojídání. Pokud ho už předem nerozdělíme na jednotlivé listy, jíme ho tak, že levou rukou držíme úbor pevně na talíři a pravou vylamujeme odspodu listy, které spodní částí namáčíme v másle nebo v omáčce a vykusujeme. Zbylou zdužnatělou část můžeme pak dojíst jídelním příborem.

ReceptyZákladní příprava artyčoků4 artyčoky, 2 l vody, 1 citrón Nejprve artyčoky očistíme, odřežeme stonky a otrháme spodní listy, až je vidět spodní část masitého lůžka úboru. Tuto část potřeme citrónem a vhodíme do vařící vody, do níž už jsme předtím vhodili na kolečka nakrájený citrón i s kůrou. Společně vaříme do poloměkka. Po vyjmutí artyčoků z vody je necháme okapat, osolíme je a namáčíme v misce s rozpuštěným máslem nebo ve smetanové, případně sýrové omáčce, či je můžeme také pojídat společně s tatarskou omáčkou rozšlehanou s nízkotučným bílým jogurtem.

Artyčoky po provensálsku4 artyčoky, 4 šalotky či jiné malé cibulky, 1 polévková lžíce uzeného prorostlého masa, případně anglické slaniny, 2 rajčata, 2 polévkové lžíce olivového oleje, špetka tymiánu, 1 bobkový list, 1 citrón, 2 dcl silného zeleninového vývaru, dle chuti sůl a pepřOčištěné artyčoky potřeme citrónem a společně s citrónem vaříme v dostatečném množství vody. Do hluboké pánve dáme na kostičky nakrájené uzené nebo slaninu a lehce osmahneme, až pustí tuk. Na tuk vložíme na kostičky nakrájená rajčata a opečeme je. Odstavíme z ohně, v jiném hrnci rozehřejeme olivový olej, na něm lehce osmahneme uvařené a okapané artyčoky s tymiánem, bobkovým listem a s nadrobno nakrájenými cibulkami. Když cibulky zezlátnou, smícháme vše s rajčaty a slaninou, osolíme, opepříme a podlijeme zeleninovým vývarem. Dusíme pod pokličkou hodinu.

Plněné artyčoky4 artyčoky, 1 citrón, 50 dkg telecího masa, 1 cibule, 2 mrkve, 2 polévkové lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 polévková lžíce karameluArtyčoky uvaříme ve vodě s citrónem do poloměkka, okapané artyčoky vydlabeme a seřízneme tak, aby stály. Telecí maso umeleme nebo rozsekáme v robotu společně s 1 mrkví a polovinou cibule, vše osolíme a opepříme a touto nádivkou naplníme artyčoky. V kastrolu zpěníme na rozpuštěném sádle druhou polovinu nadrobno nakrájené cibule. Když začne cibule zlátnout, přidáme na tenká kolečka nakrájenou druhou mrkev, pak do kastrolu vložíme plněné artyčoky. Podlijeme horkou vodou tak, aby artyčoky byly ponořené. Pod pokličkou dusíme do plné měkkosti artyčoků. Omáčku zahustíme moukou a krátce ještě povaříme, dochutíme polévkovou lžící tekutého karamelu.

Artyčoky se šunkou4 artyčoky, 1 citrón, sůl, tuk na vymazání zapékací mísy, 10 dkg šunkyNa zálivku na zapékání: 5 vajec, 2 šálky mléka, sůl, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 6 dkg strouhaného sýraArtyčoky uvaříme ve vodě s citrónem doměkka, pak je rozdělíme na listy a vložíme je do vymazané zapékací mísy. Pak je posypeme nadrobno nakrájenou šunkou, zalijeme zálivkou, kterou jsme vytvořili rozšleháním vajec s mlékem, moukou a sýrem. Zapečeme ve středně horké troubě po dobu asi 10 minut dozlatova.

-šum-Foto: www.profimedia.cz