Protiklady se přitahují

Skandinávskou legendou je dnes značka Playsam, která svůj věhlas založila na kombinaci skvělého řemeslného zpracování a jednoduchého až abstraktního designu. „Klasický a současný. Zábavný a funkční. Jednoduchý a sofistikovaný,“ říká Carl Zedig, který Playsam vede. Jsou to jen zdánlivá paradoxní spojení, v Playsamu věří, že protiklady se mohou přitahovat, a také, že malá skandinávská firma může být velkou hvězdou na designérském nebi. Dřevěné hračky nejsou jen pro malé děti, ale autíčka si kupují i jejich otcové a jak říkají v Playsamu „všichni s mladým srdcem“. Jsou krásná, jednoduchá, rádi se jich dotýkáte a hrajete si s nimi. Některá jako by představovala archetypy hračky. Projděte si www.playsam.se a budete okouzleni.

Testované na dětech…

Podobně z tradiční řemeslné výroby vychází německá firma Sirch, která se za posledních třicet let zaměřila také na dřevěné hračky. Jednoduché, kvalitní a testované na dětech. Design navrhují Wolfgang Sirch a Christoph Bitzer a jejich jednoduchý, esteticky vytříbený styl s minimalistickým konceptem najdeme třeba na autíčku Flix nebo motorce Lorette, která je jak jinak než s vozíčkem. Měkká silikonová kolečka ocení každý, kdo si pamatuje jedinečný a nervy drásající zvuk plastových oranžových tatrovek… Tak tohle se s Flixem nestane. Dítko klouže po podlaze tiše, elegantně zatáčí a nehrozí, že by mu upadlo plastové zrcátko nebo špatně našroubovaný nárazník…

Do třetice

A do třetice manželský pár – architekti Susanne a James Herbertovi z Düsseldorfu, kteří vytvořili značku SixEight. „Bylo to v roce 2000, kdy se nám narodila dcera, a my jsme hledali, jak bychom jí vybavili pokojík,“ vzpomíná Susanne Herbertová. Na trhu nebylo nic, co by je uspokojilo, a tak se pustili do navrhování sami. Tak vznikla značka SixEight. Oba se přímo hlásí k vynikajícímu odkazu Charlese a Ray Eamsových a věří, že když děti obklopíme od nejútlejšího věku kvalitními a zajímavými věcmi, stimulujeme jejich kreativitu a další vývoj. Barevný koncept je založený na kombinaci dřeva (překližky) a několika pastelových barev. Prohlédněte si podrobnosti na www.sixeight.de.

Zaujal vás dětský nábytek a jednoduchý design? Napište nám a můžeme se k tématu vrátit v některém z dalších pokračování.

-var-Foto: Playsam, Sirch a SixEight