Uspořádání kuchyně je nejběžnější v jedné nebo dvou řadách. Pokud to ovšem rozměr a dispozice místnosti dovolují, pak je výhodnější sestavit ji do jiného tvaru – obvykle to bývá do písmene U, L nebo G.

Každé uspořádání se hodí pro určitý prostor, v potaz bereme i nároky uživatele. Víte o tom, že sestavení jednotlivých zón v kuchyni by se mimo jiné mělo řídit i tím, zda tu bude vařit pravák, nebo levák?

Volba tvaru sestavy:

  • závisí od rozměru a tvaru místnosti, vnímejte také okna, případně další vchod (není možné ho zaslepit?)
  • je-li kuchyň součástí polyfunkčního prostoru, pak naplánujte takovou sestavu, do které nebude vidět. Prostor tak bude působit celistvěji a uklizenějším dojmem
  • plánujte maximálně tři barvy, uhlazeněji ovšem bude působit ještě menší počet

Kuchyň do tvaru písmene U

Vhodná je do podlouhlých místností, ovšem s takovou šíří, která umožňuje otevírání dvířek na levé i pravé straně současně. V opačném případě by se tu uživatel mohl cítit stísněně a nebyl by tu rád. Efektivní je v tomto případě okno, které propouští do místnosti denní světlo, dveře by do místnosti měly být jen jediné. Tehdy můžeme stěny zabydlet kuchyní, jejíž uspořádání by mělo být v tomto sledu. U levé stěny spížní skříň, skříně na ukládání nádobí a hrnců a následně mycí centrum. Celou šíři kratší strany místnosti vyčleňte pro přípravu jídel a dále pokračujte na pravé straně dostatečně prostorným varným centrem. Sestavu zakončete další skříňkou pro ukládání potravin.

Oblíbené kuchyňské „elko“

Máte volný roh? Pak ho můžete zabydlet sestavou ve tvaru písmene „el“. Ovšem pozor, je-li kuchyň součástí polyfunkčního obytného prostoru, pak nezapomeňte, že do ní bude vidět. To může být lehce nepříjemné v momentě, kdy je tam nepořádek, a návštěva usazená na sedací soupravě na tento nepořádek má přímý výhled. Jinak takové uspořádání působí vzdušně, je prostorné a zpravidla se v něm lidé vzájemně nemotají. Je-li kuchyň v samostatné místnosti, pak můžete zbylou stěnu využít pro umístění jídelního stolu.

A uspořádání? Na jednu stranu umístěte zleva: spížní skříň a skříň na ukládání nádobí i hrnců, dále mycí centrum, roh využijte pro pracovní místo a sestavu zakončete po druhé straně varným centrem.

Kuchyň uspořádaná do písmene G

Pokud máte tři stěny volné, pak je můžete zabydlet kuchyňskými skříňkami, a získáte tak uspořádání do písmene G. Taková místnost se ovšem málokdy namane, zpravidla je tato sestava instalována do polyfunkčních místností. Výhodou je, že kuchyň působí celistvě a není do ní vidět. Zároveň můžeme kratší stranu využít také jako bar, případně pro rychlé stolování.

Na levé stěně začínáme varnou zónou a následuje spížní skříň. Na nejdelší straně zvolíme ukládání nádobí a mycí centrum. Celou pravou část využijeme pro přípravu jídel a poslední, nejkratší, znovu využijeme pro tepelnou přípravu jídel.

Do detailu

Každá kuchyňská sestava působí lépe, naplánujeme-li ji s co nejvíce shodnými liniemi. Výška horních skříněk by měla být stejná, aby v řadě nerušil nevzhledný zub. Také spodní skříňky naplánujte co nejvíce jednotně, aby se shodovalo otevírání i uspořádání (buď aby měly klasické otevírání pomocí dvířek, nebo jednu zásuvku a dvířka apod.). Obdobně postupujte i u vysokých skříní.

Jak postupujeme u leváků?

Uspořádání jednotlivých zón v kuchyni odpovídá určitému ergonomickému řešení. Levákům bude příjemnější, uspořádají-li si popsané zóny obráceně, tedy proti hodinovým ručičkám.

Jaký vybrat stůl do malé kuchyně? Tipy a rady najdete ZDE.

-zal- Foto: www.thinkstockphotos.com