Uchovat chléb čerstvý není jen tak – v suchu okorává, při zvýšené vlhkosti zase začne kysnout a plesnivět. V domácnosti se skladuje různě. Zeptáme-li se pěti lidí, každý má jiný recept na to, jak jej doma uložit. Jsou zhruba dva okruhy lidí: jedni mají chléb stále v chladničce, druzí jej uchovávají mimo ni. Do chladničky se dává chléb většinou zabalený do igelitu nebo do utěrky. V nejnovějších chladničkách jsou prostory s různým klimatem a teplotou - některá z vnitřních schránek je určena právě na pečivo. Máme-li víc dobrého chleba, ale nemůžeme jej spotřebovat, můžeme jej bez problémů nechat zmrazit. Boxy na chleba – chlebníky Mimo chladničku skladujeme pečivo v chladu a suchu, nejlépe ve schránce na chleba. Takzvaný chlebník – podlouhlou schránku s vypouklými dvířky - můžeme koupit v elegantním dřevěném provedení; přijde nás na 300 korun a víc. Dnes jsou ale i designově vyvedené plastové chlebníky asi kolem 200 korun. Box dáváme do chladné spíže nebo postavíme na méně frekventované místo kuchyňské pracovní desky, třeba poblíž elektrického kráječe chleba. Do čeho pečivo zabalit V hospodářstvích, kde se pekl ve velkém ještě domácí chléb, se pecny skladovaly na chladném místě zabalené v utěrkách. Lněnou utěrku můžeme použít na pečivo i dnes. Nejméně vhodné řešení je skladovat chléb v mikrotenu, ve kterém bychom nanejvýš měli jen pečivo přenést domů. Mikroten i když se to nezdá, propouští silně pachy a chléb zabalený v něm přijímá pachy potravin z okolí (zabalte jeden romadúr do mikrotenu, druhý do papírového sáčku a pak zkuste rozdíl!) Vhodnější jsou speciální jemně perforované igelitové sáčky. V některých pekařstvích nám do něj i chléb rovnou zabalí. Jinde jej dostaneme v pevnějších papírových pytlících. Do sáčků nedáváme spolu tmavý chléb a bílé pečivo, které by tak ztratilo svou charakteristickou vůni a načichlo by chlebem. A nakonec připomeňme to, co všichni víme - každé pečivo je nejlepší čerstvé, s křupavou kůrkou rovnou z pece. Tuto starou pravdu i ze zdravotního hlediska podpořily nejnovější výzkumy. Zjistilo se, že většina pečiva po více než dvou dnech skladování doma má tendenci plesnivět – což ovšem vůbec nevidíme! Plísně na pečivu jsou totiž o to zákeřnější, že nejsou na rozdíl od povlaku na ovoci vůbec patrné. -ag-