Prořezání orchidejí po odkvětu znamená pro spoustu rostlin konec života. Tak to ale být nemusí. Stačí znát několik osvědčených triků a z vaší orchideje bude opět bohatá okrasa vašeho bytu.

Zdroj: Youtube

Stejně jako prořezáváte stromy, stejný postup byste měli dodržovat také u orchidejí. Když odříznete větvičku v místě rozvětvení, dočkáte se nových výhonků. K urychlení bohatého kvetení se vyplatí zainvestovat do osvědčeného triku. Nebude vás to ani tolik stát.

Neuvěříte, že jste tento trik ještě nevyzkoušeli

Když proříznete orchidej, občas mohou její klouby vyschnout. Nelekejte se, není to nic neobvyklého. Nemusíte se bát ani toho, že tady už nový výhonek nevyraší. To můžete změnit jednou léčivou rostlinou, bohatou na aminokyseliny, minerály a vitaminy. Řeč je o aloe vera. Stačí ji podélně rozříznout a získaným gelem navlhčit dvakrát týdně suchá místa, tedy klouby orchideje. Pokud jí natřete i zelené větvičky, dočkáte se nových výhonků daleko pravděpodobněji. Nařízkovaný kousek aloe vera můžete také připevnit přímo na klouby orchideje, dokud nevyschne. Poté jej vyměňte za nový.

Aloe vera vaší rostlince pomůže, i když je nemocná. Díky ní rychleji zregeneruje, bude hydratovaná a vyživená. U zdravých orchidejí bez nemocí by se usychání po proříznutí stávat nemělo. Častěji vám rostlina uschne, pokud s proříznutím vyčkáte až na spadnutí posledního květu. Nečekejte a prořežte ji dříve. Uspíšíte vyrašení nových výhonků, čemuž ještě výrazněji pomůžete i aplikováním aloe vera.

Aloe vera vám pomůže i se snadnějším množením orchidejí. Podívejte se, jak na to:

Zdroj: https://ireceptar.cz