Savé klopušky deformují okurku

Pokud vaše pěstované okurky začnou mít nahnědlou barvu, je možné, že jsou pod útokem klopušek. Tito saví škůdci tradičně napadají košťáloviny, cukrovku nebo slunečnici. V posledních letech si však oblíbily i okurky. Lze proti nim užít například Karate zeon 5cs, který je určen k hubení savého a žravého hmyzu.

Ve skleníku najdete svilušky

Dalším škůdcem, avšak výrazně menším než klopušky, jsou svilušky. Tento malinký roztoč o velikosti několika milimetrů se nasává na spodní stranu listů. Jelikož tak malého škůdce pouhým okem jen těžko zahlédnete, je dobré si pamatovat, že na listech napadené okurky se začnou objevovat žluté skvrny, které postupně bělají. Proti sviluškám můžeme zakročit biologicky, a to dravým roztočem Phytoseiulus persimilis. Popřípadě je dobré sáhnout po postřicích na bázi olejů či bylinkové směsi NATURA nebo přípravku Neudosan nebo Natura Rock Effect.

Škůdci, které okem téměř nespatříte

Vedle již zmíněných záškodníků se můžete také setkat s molicemi. Ty vedle okurek milují rajčata a papriky. Tento drobný bílý hmyz parazituje na listech zeleniny a vysává z nich vodu. Ty se pak kroutí a začínají černat. Zneškodnit je můžete pomocí přípravku Flora vita citro, Careo ultra či známým Bioolem.

Dalšími menšími škůdci mohou být mšice nebo drátovci. Podobně jako na předešlé drobné živočichy proti nim lze zasáhnout šetrnějšími biologickými přípravky nebo chemickými.

Jak se ubránit slimákům?

Další výzvou, prostorově větší, jsou slimáci. I ti totiž na vaše okurky mají často zálusk. Můžete sáhnout k mulčování, tedy obestavět rostlinu materiálem, přes který se slimáci nedostanou. Další možností je vyvěšený záhon. Osvědčeným materiálem je písek, popel nebo štěrk. Dále je možné sáhnout po plůtcích nebo textiliích.

Chcete své okurky ubránit před slimáky a zároveň být ekologičtí? Můžete tak využít starou PET lahev, kterou seříznete. Slimáci se totiž přes ostrý okraj nedostanou.

Zdroje: ireceptar.cz, levnepostriky.cz, floranazahrade.cz, izahradkar.cz