I přes různá omezení a složitosti, které letos panují, není potřeba se úplně vzdávat jarních svátků a tradic s nimi spojených. Obzvláště pečení oblíbených mazanců, beránků a nádivek si můžeme dopřát. Zatímco s mazanci někde může být trochu problém kvůli nedostatku droždí v obchodech, další sladkou pochoutku, kterou milují malí i velcí – beránka – určitě zavrhovat nemusíme. Aby se nám povedl a byl opravdu perfektní chuťově i na pohled, stačí dodržet několik pravidel.

Základem je určitě správně vybraná forma. Osvědčenou klasikou jsou keramické či smaltované formy, které jsou již mnoho let prověřené mnoha kuchaři a cukráři a které zároveň v kuchyni působí velmi dekorativně. Před samotným pečením je třeba formu asi na hodinu namočit do studené vody. Pak ji otřít a vymazat stejně jako ostatní formy.

Další možností jsou různé kovové či silikonové formy, které vyjdou cenově levněji, ale neznamená to, že by byly horší do kvality pečení. Pozor však na příliš levné produkty, u kterých kvalita materiálu určitě nemůže být zaručena.

Formu je třeba vymazat, a to opravdu důkladně do všech záhybů, kterých má forma na beránka opravdu dost. Může nám v tom pomoci vymazat formu rozpuštěným tukem, pomocí peroutky, protože tak se tuk dostane opravdu všude. Pak formu vysypeme strouhankou, hrubou moukou, strouhaným kokosem či mletými ořechy, podle toho, na co má kdo chuť.

Co se týče těsta, je třeba dodržet přesný poměr ingrediencí podle receptu, odchylky totiž mohou způsobit přílišnou lepivost těsta a pak by šel beránek špatně vyklopit. Těsto do formy rozprostřeme rovnoměrně. Pokud se těsto v průběhu pečení uprostřed trochu vyboulí, není to u beránka na škodu na rozdíl např. od klasického dortu, kde je třeba nechat uprostřed těsta méně, aby se pečením povrch vyrovnal.

Máme-li formu s přiklápěcím víkem, je třeba těsto do formy nanést tak, aby se nedotýkalo žlábku, do kterého pak sedne víko. Došlo by k přilepení víka na formu a beránek by se při vyklápění mohl potrhat.

Velkou zkouškou je samotné vyklápění beránka z formy. Beránka vyklápějte podle toho, jak je uvedeno v receptu. Některá těsta je třeba vyklápět hned po upečení (například tvarohové nebo šlehačkové těsto), ale například kynuté těsto je třeba nechat nejprve vychladnout. Vyklopeného beránka hned nestavíme, protože těsto je křehké a beránek by se polámal. Necháme jej nejprve dobře zchladnout, pak jej postavíme na podložku a nakonec ozdobíme.

Zdobení beránka vždy závisí na tom, co má kdo rád, od klasického cukrového posypu, do kterého pro zvýraznění vůně můžeme přisypat vanilkový cukr, přes různé polevy (od cukrové, přes bílou, světlou až po tmavou čokoládu), až například po cukrové pusinky či marcipánový potah nebo ozdoby, které lze na beránka nalepit.