K balkonovému pěstování potřebujete nádoby, zeminu a hnojivo

Možná si říkáte, že pěstování čehokoliv na balkoně si vyžádá nákladnou baterii vybavení. Ale opak je pravdou. Stačí vám správné nádoby, vhodná zemina a trochu organického hnojiva. Na jaře navíc bývají tyto produkty v akčních nabídkách (okoukněte například Lidl leták nebo letáky hobbymarketů, jako je například Obi).

Ačokča je něco mezi paprikou a okurkou

Ačokču možná znáte jako okurkopapriku. Pro balkony je jako stvořená. Stačí jí i středně velká nádoba. Coby popínavá rostlina vyžaduje oporu, ale té bývá na balkoně víc než dost. Budete ji sice muset přihnojovat více než ostatní balkonové plodiny, ale bohatě vám to vrátí.

Mladé plody mají tvar papriky a semínka podobná salátovým okurkám. Chutnají napůl jako paprika a napůl jako okurka. Mladé plody lze jíst celé, i se semínky. Plody starší musíte semen zbavit, protože jsou jednak velká a jednak tvrdá. Další rok můžete vysadit nové rostlinky z vlastních semínek. Starší a větší plody jsou vynikající naložené na sladkokyselo, v okurkovém nálevu.

Světelný kořen aneb jam čínský

Jam se pěstuje pro jeho hlízy. To znamená, že si vyžádá větší nádobu. O to méně ho ale budete muset zalévat, neboť větší množství zeminy udrží vláhu déle. Semínka se prodávají pod názvem jam čínský, někdy i pod českým jménem smldinec.

Hlízy jamu mají výborné nutriční hodnoty, které naše tělo ocení v jakékoliv roční době. Posuďte sami: jam je přirozeným zdrojem minerálů, především hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku a křemíku. Z vitaminů jde především o vitamin B1 a C. Vedle minerálů z nich můžeme čerpat také alkaloidy, fenolické látky, aminokyseliny, slizy nebo glykoproteiny.

A proč se mu říká světelný kořen? Podle čínského učení obsahuje světelný éter, tedy energii, která je všude kolem nás, ovšem i v lidském těle. Tvoří základ spojení ducha a hmoty. Hlízy se sklízejí jako dvouleté (pokud pěstujete ze semen). Ale jestliže zasadíte už vypěstovanou hlízu, sklízíte hned na konci sezony. Tehdy listy a výhonky zežloutnou a zaschnou, rostlina se zatáhne do hlíz. Hlízy se dají skladovat podobně jako begonie.

Z jahodového špenátu sklidíte listy i drobné plody

Co je vůbec jahodový špenát? Rostlina se jmenuje merlík listnatý a na balkonech se mu daří skvěle. Pěstuje se pro mladé lístky, které se dají použít jako špenát: na všechny způsoby, jak jste špenát zvyklí upravovat. Pokud rostlinu necháte „zestárnout“, vytvoří nepravé bobulky jahodové barvy.

To je ovšem jediné, co tyto bobulky spojuje s jahodami. Podobné jsou spíše moruším. A chuť mají také podobnou, spíše nevýraznou. Proto se skvěle hodí jako doplněk k salátům zeleninovým i ovocným. Pro svůj vzhled jsou bobulky využívány i jako dekorace na pokrmy všech chutí. Díky nevýraznosti se totiž netlučou s žádnou další chutí. Bobulky ale můžete zobat jen tak. Že je jejich chuť nevýrazná? Možná právě tenhle aspekt oceníte ze všeho nejvíc.