Adventní čas se dá prožít různě. Někdo šturmuje s úklidem a shání dárky, jiný tuhle dobu vnímá jako příležitost, aby sbalil rodinu a vydal se s ní za zážitky. Celá kupa jich na vás čeká díky Hradozámeckému adventu. Tady je naše ochutnávka.

Středočeský kraj: Veltrusy a Mníšek pod Brdy

Barokní zámek Veltrusy je jako perla zasazená do krajinářského parku s daňčí oborou a řadou romantických pavilonů a můstků přes Mlýnský potok. O víkendech až do 18. 12. vás čekají adventní prohlídky, které připomenou tradice a zvyky na zámku z dob, kdy tu žili poslední Chotkové. Adventní tvoření se plánuje na 26. 11., a kdo bude chtít, může se svézt i na koňském povozu. 10. 12. se bude hrát divadlo s mikulášskou nadílkou, 17. 12. koncert trubačů a 18. 12. živý betlém.

Náš tip: Spousta zážitků vás čeká i na klasicistním zámku v Mníšku pod Brdy. Například pohádkové prohlídky proběhnou 26. a 27. 11. a o víkendech v prosinci, také poslední den v roce a na Nový rok. Mikulášská nadílka přiláká hlavně malé návštěvníky 3. a 4. 12.

Liberecký kraj: Sychrov a Grabštejn

Také sychrovský zámek vypadá jako z pohádky. Má za sebou několik stavebních proměn, dnes můžete obdivovat jeho novogotickou podobu. Je otevřený celoročně, ovšem v čase adventu vás potěší několik specialitek. Například 26. a 27. 11. adventní trhy a také netradiční prohlídky s čerticí.

Náš tip: Na hradu Grabštejn můžete oslavit Vánoce s předstihem 10. až 11. 12. Čekají vás hrané prohlídky, výstup do věže, dílničky pro děti, koncert a adventní tržiště. A 10. 12. také Rybova mše vánoční.

Královéhradecký kraj: Hrádek u Nechanic a Ratibořice

Tentokrát vás lákáme na kouzelný zámek, který byl postavený ve stylu windsorské gotiky v 19. století. Od 26. 11. až do 11. 12. pro vás svátečně nazdobí interiéry, na prohlídkách se mimo jiné dozvíte, které ozdoby byly těmi skutečně prvními, jež zdobily vánoční stromeček. A 2. a 9. prosince budou večerní prohlídky osvětlovat svíčky. Koncerty si tu užijete 26. 11., 3. 12. a 10. 12., to jsou zase soboty.

Náš tip: V Rudrově mlýně v Babiččině údolí vás obdobím adventu a Vánoc na českém venkově provedou členové folklorního souboru Barunka od 1. do 4. 12. V budově vodního mandlu v sousedství mlýna se bude konat malý adventní trh, kde můžete zároveň posedět v hospůdce a pak se ještě mrknout, jak vypadala babiččina světnička v čase svátečním.

Jihočeský kraj: Třeboň a Český Krumlov

Renesanční třeboňský zámek, který od 17. století vlastnili Schwarzenbergové, najdete hned v historickém centru. Mrkněte se na webovky zámku, protože ve vybraných dnech od 1. 12. 2022 do 1. 1. 2023 se plánují prohlídky soukromých apartmá vyzdobených v duchu první republiky. A 17. a 18. 12. vás hrané prohlídky zavedou do roku 1922, kdy tu knížecí rodina trávila Vánoce naposledy. 19. 12. se odehraje divadelní představení Vánoce za časů našich prababiček aneb Jak se v Čechách strašívalo.

Náš tip: Kdybyste jeli do Českého Krumlova, 23. 12. bude na II. zámeckém nádvoří k vidění živý betlém, rovněž se těšte na vánoční koledy.

Další výlety telegraficky

V Olomouckém kraji vás zveme na hrad Bouzov postavený na přelomu 13. a 14. století. Adventní prohlídky proběhnou 26. 11. a 3. 12., netradiční povánoční prohlídky 27. a 28. 12, a kdo chce, užije si tady i poslední den v roce. Na dříve hrad a dnes zámek Horšovský Týn v Plzeňském kraji vás zveme nejen kvůli prohlídkám 18. a 26. až 31. 12., v kostele Všech svatých v Horšově se bude 24. 12. rozdávat Betlémské světlo. Zámek Krásný Dvůr na Ústecku chystá tuto sobotu mimořádné prohlídky s kastelánkou, uvidíte i místa, která nejsou běžně přístupná, a zdržet se můžete i na klavírní koncert. Karlovarský zámek Kynžvart se zaměřuje na děti, jim věnuje program na celý den 3. 12. a pátek 23. 12. a kromě vánočního těšení se děti dozví i spoustu zajímavostí o zimní přírodě.

Jeli byste ještě někam jinam? Mnoho dalších tipů najdete zde.

Zdroj: Národní památkový ústav