Jablíčka a hrušky ozdobte hvězdičkami z cukrové polevy. Dětem budou lépe chutnat a na stole vám udělají parádní předvánoční výzdobu. Počet hvězdiček vždy označuje datum konzumace. Jak bude ovoce mizet ze stolu, Ježíšek bude stále blíž.

Papírové kornouty s vánočním motivem naplňte cukrovinkami a ořechy a připevněte kolíčky na vánoční řetěz z pevnějšího tkalounu. Ten zavěste na krb, okno nebo dveře. Děti si podle čísla najdou každý den ten správný dáreček.

Dárečkem na každý den adventu může být také perníkové srdíčko s číslem. Smíchejte mouku, cukr, sodu a koření. Přidejte povolené máslo a med a nakonec celá vejce. Těsto nechte alespoň hodinu odležet v lednici, vykrojte tvary a dejte péct. Celý recept najdete na www.prostri.cz.

Krásný adventní kalendář vytvoříte z krabiček od zápalek, polepených vánoční látkou nebo papírem. Do krabiček vložte na každý den malé překvapení nebo přáníčko. Krabičky nalepte na pruhy látky nebo mašle a ozdobte jimi dveře dětského pokojíčku.

Dobrým řešením je také adventní had. Z pruhu látky ušijte dlouhý válec. Na jednom konci ho zašijte nebo zauzlujte a vložte ovoce, bonbony a malé dárečky. Mezi jednotlivými dny udělejte mašličku. Tím oddělíte dárky od sebe. Myslete na to, že 24. prosinec vkládáte jako první!

Dárečkem na každý den adventu nemusí být jen ovoce a mlsky. Darujte svým blízkým třeba přáníčko v obálce na každý den. Z drátku vytvarujte srdíčko a stojan vytvořte z jablíčka. A na adventní neděle můžete přání vyměnit třeba za lístky do divadla nebo pozvání na dobrý předvánoční punč či večeři.

Kornoutky na dobroty si můžete slepit také jednoduše sami, a vytvořit si tak malé mikulášské čepičky. Zavěšené v prostoru budou zdobit celý měsíc třeba místo nad vaším stolem. Použijte tvrdší červený papír a vatu. Z té vytvořte kožešinku na okraji a malou bambulku.

Malé krabičky ve tvaru srdíčka se prodávají v každém lepším papírnictví. Polepte je čísly a vložte do nich bonbonky. Promíchané na míse s vánočními ozdobami budou krabičky vypadat opravdu krásně. A pro své děti tak navíc připravíte zábavné hledání toho správného dárečku.

Adventní kalendář můžete vyrobit i s dětmi, a obdarovat tak společně třeba tatínka. Na každý den tak pro něj bude připraven jeden malý filcový obrázek s vánočními motivy. Děti to bude určitě bavit. A vy je naučíte dárky nejen přijímat, ale myslet i na druhé. A to je přece hlavním smyslem celého adventu!

Foto: Pleasurephoto.com