V mnoha květinářstvích, zahradnictvích i hobby marketech najdete velkou a pestrou nabídku adventních věnců. Ale co takhle vyrobit si svůj vlastní? S námi zjistíte, že to nemusí být tak složité, jak to na první pohled vypadá, a jeho ozdobu můžete podřídit pouze své vlastní fantazii a vkusu.

Co budete potřebovat?

Slaměný korpus (jeho velikost záleží na vašem výběru, obvykle jsou v nabídce rozměry průměru 20, 25 a 30 cm, v některých dobře vybavených obchodech je najdete v nabídce od 15 do 50 cm)

větvičky a chvojí různých jehličnanů (například jedle, smrk, zimostráz, túje a cypřiš), ale můžete zvolit i větvičky pouze jednoho druhu

zahradnický drát, nejlépe zelené barvy

4 svíčky a kovové bodce

lepicí pistole

ozdoby: přírodní materiály – skořice, badyán, sušené plátky pomerančů či jablek, makovice nebo šišky, skořápky vlašských ořechů, peříčka, kaštany atd.

umělé materiály – stuhy, řetězy, minikouličky různých barev, miniozdobičky (bubínky, dárečky, andílci) atd.

Jak postupovat?

Větvičky stromů zastřihněte na přiměřenou délku a pomocí drátu je pevně přivažte ke korpusu. Není na škodu, pokud budou konečky větviček přesahovat, věnec vypadá přirozeněji, ale je třeba dát pozor, aby se větvičky neuvolňovaly.

Zvolte si, zda budou svíčky na věnci umístěné do kříže, nebo do linky jedna vedle druhé, a podle toho na věnec umístěte bodce. Pokud budete nyní již pracovat jen s lepicí pistolí a malými materiály, můžete do bodců zapíchnout i svíčky. Pokud budete na věnec přivazovat ještě řetězy, svíčky nechte až na konec, aby vám při práci nepřekážely.

Rozmístěte na věnec jednotlivé dekorace podle svého uvážení. Obecně je dobré zvolit buď přírodní materiály a doplnit jen minimem těch umělých (například minikouličky), nebo naopak umělé materiály a pro doplnění zvolit třeba jen badyánové hvězdičky a skořici. Také ozdoby dobře přilepte, aby se vám později z věnce neuvolňovaly (zejména při postupném usychání větviček k tomu může docházet).

Hotový věnec umístěte na stůl nejlépe na nějaký velký talíř či tác a pak už jen stačí každou neděli zapalovat svíčky.

Pokud jsme vás navnadili a rozhodli jste se vyzkoušet si výrobu svého adventního věnce sami, můžete navštívit naši fotogalerii a načerpat v ní nějakou inspiraci.