Vánoce jsou asi nejoblíbenější svátky v roce, především pro děti. Abychom navodili tu správnou atmosféru, připravujeme se na ně dlouho dopředu. Dáváme si velmi záležet na výzdobě svých bytů a domů. Dávno jsou ale pryč doby, kdy mezi vánočními Dekoraci, v níž dominuje přírodní barva plaveného dřeva, dokáží rozzářit oranžový Anigozanthos a chryzantéma. Zimní atmosféru dodávají sněhově bílé vánoční ozdoby.dekoracemi převažovaly klasické adventní věnce, jmelí a větvičky jehličnanů naaranžované ve váze. Dnes se velmi často používají čerstvé řezané květiny a vánoční výzdoba také mnohem více odpovídá individuálnímu vkusu.

Nepsaná pravidla

Stále však pro vánoční aranžmá platí určitá nepsaná pravidla, která podvědomě dodržujeme. Je to dáno tradicemi i ročním obdobím, v němž se Vánoce slaví. Proto v aranžmá ve zvýšené míře používáme červenou a bílou barvu. Tedy klasickou barvu Vánoc a barvu sněhu a mrazu dotvářející atmosféru Vánoc.

Nepostradatelné dekorace

Mezi dekoracemi převažují vánoční kouličky, ale používají se také nejrůznější typy sklíček a korálků, které vypadají jako ledové krystaly a výborně vyniknou v mihotajícím se světle svíček. V neposlední řadě lze ale jako doplněk využít i kožešiny a péřová boa – ta vypadají nejen velmi romanticky, ale mohou působit i jako nadýchané sněhové závěje, nebo naopak jako kožíšky, do nichž se květinová aranžmá halí před mrazem. Můžete do nich zahalit například květináče pokojových rostlin.

Nenechte se tedy svazovat představami vašich maminek a babiček a vytvořte si doma takové prostředí, v němž se budete cítit příjemně.

Jak na to?

Místo jmelí hvězdníky: Zkuste si třeba letošní Vánoce místo jmelí ke stropu zavěsit hvězdníky. Kupte si pět hvězdníků, svažte je k sobě společně s vánočními ozdobami upevněnými na dlouhém drátku či tyčce do kulaté kytice a jejich stonky obmotejte dekorativní stuhou – nejlépe střapatou. Netradiční vánoční dekoraci pak zavěste ze stropu. Ještě než ji zavěsíte, nezapomeňte do dutých stonků hvězdníků nalít vodu. Květiny tak budou vstřebávat potřebnou vláhu a déle vydrží.

Svěží a jednoduché: Ti, kdo mají rádi jednoduchost, si mohou vytvořit zajímavou květinovou dekoraci z čemeřice a stříbrných brunií. Květiny naaranžujte nejlépe do stříbrné mělčí misky vyplněné aranžovací hmotou pro živé květiny. Do jejího středu zapíchejte několik květů bílé čemeřice a kolem nich drobná kvítka brunií. Přímo doma, v teplém pokoji tak dáte vzniknout miniaturní „zimní krajině“. Barvy použitých květin totiž evokují čistou zimní krajinu, ve které šedomodrá barva představuje led.

Tradiční červená v netradičním podání: Nedokážete-li si Vánoce představit bez červené barvy, zkuste si vytvořit květinové aranžmá z oranžové banksii, která je jako zimní slunce, větviček cesmíny (Ilex) a voskovníku (Myrica). Květiny společně s větvičkami naaranžujte do skleněné nádoby vystlané červeným mechem (Sphagnum). Do středu umístěte banksii a kolem ní větvičky.

Zmrzlá fontána: Nebo si zkuste uvázat kytici z lilií, čemeřic (Helleborus) a Ammi visnaga. Nejprve k sobě svažte několik květů lilií, pod květy lilií vytvořte límec z drobných kvítků Ammi a ten “podepřete” límcem z čemeřic. Stonky, aby nebyly vidět, zabalte do listů Oreopanax, ozdobte stuhou. Vrcholek kytice dozdobte vánočními ozdobami a mezi ně zastrkejte stébla panašované trávy. Kytici dejte do úzké vyšší vázy. Výsledek bude připomínat zamrzlou fontánu.

Co možná nevíte:

Podle legendy betlémská pastýřka následovala ostatní pastýře do chléva, kde se narodil Ježíšek. Chtěla mu přinést dárek, ale neměla mu co dát. Poblíž chléva spatřila malý trs bílých květin, osvětlený paprskem světla. Byly to právě křehké a něžné květy čemeřice. Pastýřka jimi Ježíška obdarovala, a květina se stala svatou. A pak se divme, že čemeřice přímo neoddělitelně patří k Vánocům!

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář