Cenné papíry hrušovanské a. s. Ytong budou staženy z veřejného obchodování. Po zápisu převzetí jmění nástupnickou firmou Ytong CZ do obchodního rejstříku zanikne Ytong a. s. bez likvidace. "Její akcionáři poté budou mít nárok na výplatu vypořádání, nejspíše tedy 4131 Kč za akcii," řekl člen představenstva Pavel Novák.

Smlouvu o převzetí jmění podepsaly obě společnosti 30. června po předchozím schválení valnou hromadou. Příslušné dokumenty jsou podle Nováka uloženy v sídle společnosti a výplatu akcionářů bude zajišťovat Komerční banka v Brně. "Částka k vypořádání bude stejná jako u povinného výkupu," doplnil Novák s tím, že v rámci spojení vykoupila Ytong CZ 518 akcií od 25 vlastníků cenných papírů Ytong a. s. ze celkových téměř 2,14 milionu korun.

Celá transakce je součástí fúze mezi výrobci stavebních materiálů Ytong a Hebel. Obě firmy vlastní společnost Haniel, která tak realizovala své záměry v Evropě. Definitivní cenu za jednu akcii stanovil znalecký posudek pražského ústavu Tacoma Consulting. Spojení ohlásily firmy již loni v říjnu. Ytong působí v tuzemsku téměř jedenáct let, firma Hebel o tři roky méně. Ještě v roce 2001 vyplácel Ytong dividendu 1464 korun na akcii.

Integrace obou firem se také zčásti podepsala negativně na tržbách hrušovanské společnosti, které klesly o 17,3 procenta na 444 milionů korun u bílého pórobetonu, zatímco tržby 'šedých' výrobků stouply asi o tři procenta na více než 94,5 milionu Kč. Čistý zisk téměř 12,3 milionu korun ponechal podnik nerozdělený. "Na poklesu se nejvíce podepsala stagnace bytové výstavby," uzavřel Novák. -čtk-