Omítka není jen obyčejný materiál, kterým zakryjete stěny domu. Je to vrstva, která rozhodne o tom, jak bude váš dům odolávat povětrnostním vlivům, jak snadno se bude udržovat a jak se váš dům bude líbit vám i vašim sousedům. Ať už jste odborník, nebo úplný nováček v tomto oboru, naše srovnání vás určitě zaujme.

Znáte vnitřní omítku? Víte, jak ji nanášet?

Zdroj: Youtube

Jaká je nejlepší fasádní omítka?

To je otázka! Ještě předtím, než se vrhneme do výběru, je důležité si uvědomit, že "nejlepší" je poměrně subjektivní pojem. Každá omítka má své silné a slabé stránky, takže ideální volba záleží na vašich potřebách a preferencích.

Akrylátová omítka se pyšní výbornou pružností, což znamená, že dokáže lépe snášet drobné pohyby základů nebo teplotní změny. Silikonová omítka se zase chlubí odolností vůči vlhkosti a znečištění, takže vaše fasáda zůstane čistá jako lilie. A silikátová omítka? To je ten starý dobrý klasik, který díky svým minerálním složkám zajistí vašemu domu vynikající prodyšnost a dlouhou životnost.

Jaká je nejlepší barva na fasádu?

Když už jsme u té subjektivity, barva je další proměnná, kterou musíme vzít v úvahu. Zde neexistuje jednoznačný vítěz. Můžete si zvolit jakoukoliv barvu, která vám padne do oka, ale mějte na paměti, že některé barvy jsou vhodnější pro určité omítky.

Silikonová a akrylátová omítka se obvykle dodávají v široké škále barev a jsou známy svou schopností udržet si živé odstíny po dlouhou dobu. Silikátová omítka oproti tomu nabízí spíše přírodní a zemitější odstíny.

Co je to ta silikátová omítka?

Akrylát a silikon zná snad každý. Ale co je to ten silikát? Silikátová omítka, také známá jako minerální omítka, se skládá z křemičitanu draselného a bílého vápna. Díky svým minerálním složkám je skvělá pro historické stavby nebo stavby s tradičním vzhledem. Její hlavní výhody spočívají v prodyšnosti a dlouhé životnosti, ale může být náchylnější k různým povětrnostním vlivům než její konkurenti.

Zdroj: home.howstuffworks.com, homesmart.co.nz