* Dobrý den,

instaloval jsem si na střechu 5KW FVE. Energii využíváme na ohřev vody v bojleru, do klimatizace a plánujeme i napojení na nějaké elektrické topné systémy (infrapanely apod.). Nyní však přemýšlím o tom, že bych zapojil do okruhu i akumulátory, abych mohl přebytečnou energii spotřebovávat i později. Pokud by to bylo možné, tak bych klidně i přidal na výkonu FVE.

Díky za odpověď. Pavel *** Bohužel se dnes zdá, že akumulátory pro zásobu energie nejsou stále vhodná investice, zvláště pro menší FVE. Můžete použít klasické autoakumulátory. Jenže k tomu budete potřebovat další komponenty. Především si musíte uvědomit, že životnost akumulátorů závisí především na tom, jak je s nimi zacházeno. Tomu také musí odpovídat jejich elektrovýzbroj. Podomácku vyrobené také existují, ale jen je navrhnout a vyvážit je neuvěřitelně náročné a sám si patrně nedokážete zaručit životnost.

Dnes se používají jako akumulátory klasické olověné, které však mají výrazný nedostatek v tom, že jejich životnost je velmi krátká, nesnáší úplné vybití a především pro dostatečný výkon musí být dost naddimenzované co do kapacity. Jako výrazně lepší se zdají být lithiové akumulátory (např. LiFePo4), které nemají takové problémy, ale jejich cena je zase někde jinde. Životnost olověných akumulátorů se pohybuje někde na hranici deseti let (spíš méně), Li-Pol pak mohou dosahovat životnosti i patnácti let.

Jelikož ale k akumulátorům budete potřebovat další součásti, nepočítejte s tím, že investice do tohoto systému se bude pohybovat pod 100 000 Kč (hovoříme o systémech profesionálních, nikoliv home-made). Pokud ano, pak pojede akumulátor třeba jen pro lednici s počítačem. Nad 100 000 korun si už budete moci dovolit více. Abyste byl na dodávkách energie od vašeho dodavatele nezávislý většinu roku (8 měsíců), pak byste dnes potřeboval investici kolem 300 tisíc korun. Pro ostrovní zapojení (zcela odstřižený od vnějších dodávek) 500 000 Kč + další doplňkový zdroj energie, který by vám dodával elektřinu v delších časových intervalech, kdy nebude svítit slunce.

Jak jistě vidíte, investice je vysoká a její návratnost je poněkud problematická, i když nemožná není. Vše záleží na podmínkách i tom, kolik jste ochoten do systému investovat.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com