Pokud je pořízení akvária schůdnější variantou než koupě psa, kočky nebo křečka, pak byste ještě před jeho pořízením měli zvážit několik aspektů, které souvisí s jeho začleněním do interiéru.

Umístění akvária

Většina z nás si akvárium pořizuje kvůli estetickému požitku. Pohled na podvodní život je velmi uklidňující a navozuje příjemnou atmosféru. Z tohoto důvodu bychom pro akvárium měli najít místo, na které bude vidět z pohodlného místa (nejčastěji ze sedací soupravy nebo od jídelního stolu). Na vodu by ovšem nemělo svítit přímé slunce, to rybám nevyhovuje, světlo v případě nedostatku dodáme pomocí zářivky. Zároveň by místo mělo být klidné, ruch totiž ryby plaší, a velkorysé. Kolem akvária potřebujeme dostatek místa na to, abychom ho pohodlně mohli čistit, navíc je nutné ponechat dostatečný přístup shora. Odtud obsluhujeme zařízení a krmíme ryby. Samozřejmostí je blízký přívod elektřiny a přístup k vodě i odpadu.

S umístěním souvisí také hmotnost akvária, která odvisí od jeho velikosti. Malá akvária mají do 100 litrů, 100 až 200 litrů je středně velké, 200 až 500 litrů je velké akvárium a nad 500 litrů je velmi velké. Právě ty mohou mít i víc než 700 kg, proto je nutné je situovat u nosné zdi.

Klasika je nejlepší

Nejvyhledávanějším tvarem akvária je hranol, nabízené jsou ale i různě zkosené, panoramatické či rohové nádrže. Efektně působí akvária z ohýbaného skla, která ovšem nabízejí zdeformovaný pohled.

Akvárium si můžeme pořídit samostatně, tehdy musíme dopředu přemýšlet, zda ho podstavec, na který ho hodláme umístit, unese. Pořídit si můžeme také sestavu akvária se základnou, což má hned několik výhod. Základna je přímo navržená pro dno akvária, navíc mívá úložný prostor, který se hodí na nejrůznější pomůcky spojené s údržbou a provozem akvária. Ať už zvolíme kteroukoliv variantu, doporučuje se nádrž podložit měkkou podložkou (plstěný koberec, polystyren apod.), která zabrání případnému prasknutí dna.

Velmi dekorativně působí akvária vyrobená na míru a integrovaná do stěny. O jejich vybudování musíme samozřejmě uvažovat už předem a otvor, kde najdou ryby svůj nový domov, pečlivě připravit.

Obecná pravidla

Obecně platí, že výška akvária by neměla přesahovat jeho šířku. Širší nádrže se totiž lépe prostorově zařizují, navíc vodní sloupec vyšší jak 70 centimetrů se nesnadno osvětluje. U středních a velkých nádrží se podél horního okraje lepí úzké pásky skla. Důvodem je zabránění nadměrnému průhybu čelních skel při naplnění vodou. Výhodou těchto podélných výztuh je také to, že se na ně mohou snadno pokládat krycí skla. U velmi velkých nebo dlouhých akvárií bývá také nalepený na tyto podélné výztuhy ještě napříč jeden či dva pásy skla.

Víte, že…

U malých nádrží se vystavujeme častým problémům s dlouhodobým udržováním potřebné biologické rovnováhy. Vzhledem k malému objemu vody může docházet oproti větší nádrži ke znatelným výkyvům teploty i kvality vody. Malá akvária jsou často rychle přeplněna mnoha druhy ryb. Ve stísněných podmínkách pak ryby nejenže zakrní ve svém růstu, ale jsou stresovány. Dožívají se tak kratšího věku a jsou podstatně náchylnější k nemocem a k napadení parazity.

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz, wpulentitems.com, spacearium.net