Alcázary jsou výjimečné tím, že vznikaly na Pyrenejském poloostrově. Bavíme se o označení pro hradní objekty či paláce, které se zrodily na místech bývalých maurských pevností. Právě Maurové se v 8. století stali pány Pyrenejského poloostrova. A i když se dějiny po čase změnily, výjimečné alcázary s většími či menšími úpravami tady zůstaly. Vítejte v pohádkovém světě.

Pojďte se podívat do paláce v Seville:

Zdroj: Youtube

Jak je poznáte

Ve Španělsku je dodnes k vidění řada architektonických památek postavených v maurském stylu, což kromě jiného znamená hodně oblouků (původně ve tvaru podkovy), luxusně nazdobené interiéry či třeba použití azulejos. Jde o keramické dlaždičky, ze kterých se ve Španělsku i v Portugalsku vytvářely nádherné „obrazy“, dnes byste možná řekli – mozaiky. A později také třeba reklamní nápisy.

Pohádka v Seville

Komplex, který tvoří královský alcázar v Seville, byl založený patrně na počátku 10. století, proměňoval se a rozšiřoval několik staletí díky muslimským panovnickým rodům. Když Sevillu ovládli Kastilci, alcázar se stal sídlem španělských králů. Nicméně půvab architektonického skvostu, tak jak ho vybudovali muslimové, zůstal zachovaný i poté. Což můžete posoudit sami. Až budete vstupovat dovnitř, možná zaváháte – je to skutečně bývala středověká pevnost, nebo spíše pohádkový palác? Přesněji soubor paláců, v nichž se mísí více architektonických stylů a které obklopují nádherné zahrady. Charakterizuje ho totiž nevídaná zdobnost a okázalost, bez ohledu na materiály, které se použily.

Tento architektonický unikát patří na seznam světového dědictví UNESCO. Také jde o nejstarší aktivní královský palác v Evropě, který panovníci využívali od muslimských dob až do současnosti. Rovněž si ho často vybírají filmaři, mimo jiné hrál v seriálu Hra o trůny. A protože patří mezi nejnavštěvovanější španělské památky, dobře si jen vyberte termín, kdy ho budete chtít poznat na vlastní oči. V klidu.

Alcázar v Segovii

První doklady o pevnosti v Segovii mají pocházet z 12. století, ale v těchto místech patrně existovala dříve. Během 12. století ji však ovládli kastilští panovníci, kteří ji nechali zásadně přestavět na velkolepý hrad. Což platilo i pro Isabelu Kastilskou, jež se s manželem zasadila o to, aby byla dobytá i poslední maurská pevnost. Což se stalo v roce 1492. A tím definitivně skončila vláda Maurů ve Španělsku. S touto panovnicí a s tímto hradem se také pojí jméno mořeplavce Kryštofa Kolumba, údajně právě tady mu královna Isabela měla odsouhlasit podporu jeho objevitelských cest. Poslední úpravy hradu probíhaly dokonce ještě v 19. století, takže kromě jiného tady spatříte i novogotiku.

Ostatně posuďte sami:

Zdroj: Youtube

Město Segovia se někdy přirovnává k lodi, kdy její příď tvoří právě alcázar se spoustou věží a věžiček, který po staletí patřil ke královským sídlům. A také ho najdete na seznamu světového dědictví UNESCO. Monumentální panovnický objekt je natolik úchvatný, že prý zaujal i Walta Disneyho, jenž siluetu hradu začal využívat při propagaci svého studia.

Zdroj: realalcazarsevilla.com, alcazardesegovia.com, zajezdyproskoly.cz