V první řadě doplňujte tekutiny a snažte se jíst pokrmy, které nejsou těžké na trávení, ani nadmíru tučné či kořeněné. A pokud to zvládnete, dejte si po obědě místo šlofíka raději procházku.

Nejde jen o množství alkoholu

Na každého může zabírat trochu jiný recept už jen proto, že nejsme z jednoho těsta. Velký rozdíl není jen v množství zkonzumovaného alkoholu a jeho typu a následcích prohýřené noci (hlava jako střep, žaludek na vodě, sucho v ústech, slabost a podobně, nebo vše najednou). Rovněž záleží na vaší psychické i fyzické kondici, hmotnosti, věku a zejména schopnosti organismu odbourávat alkohol.

Dejte si sklenku. A ne jednu

Alkohol odvodňuje, tělu chybí ionty, minerály a tekutiny. Proto začněte den vlažnou vodou nebo ještě lépe, minerálkou. Během dne je dobrá také sklenka džusu, například jablečného, hruškového, brusinkového, někdo snese i rajčatovou šťávu. A jiný zase kokosovou vodu. Kávu si raději odpusťte (odvodňuje).
Univerzální recept představuje silný osolený masový vývar, a když žaludek neprotestuje, pak i s masem, zeleninou a nudlemi. Kromě tekutin přijmete i živiny a minerály. Někdo zase nedá dopustit na hodně ostrou česnečku, přestože česnek ve větším množství může podráždit už tak namáhaný žaludek.

Další dobroty

Možná ale saháte co nejdříve po okurce, rybičkách nebo utopenci, jako kdybyste potřebovali kyselé potraviny. Přitom máte-li překyselený žaludek, správně byste si měli kyselé suroviny i nápoje dočasně odpustit (proto se nedoporučují ani citrusové džusy). Sázkou téměř na jistotu a opravdu velmi dobrou volbou je několik banánů, konzumují se postupně během dne. Tělo je snadno tráví, obsahují hodně živin, také snižují kyselost žaludečních šťáv.
Po prohýřené noci pomůžou rovněž vejce. Obsahují totiž aminokyselinu, která pomáhá eliminovat toxický acetaldehyd, jenž v těle vzniká při odbourávání alkoholu. A k tomu se zakousněte do plátku toastového chleba. Nebo si dejte jen ten toast, zato s medem. Podle vědců britské Královské chemické společnosti je právě med vynikající prostředek na kocovinu.

Když je žaludek na vodě

Máte pocit, že nemůžete polknout ani sousto? Uvařte si heřmánkový či mátový čaj, osvědčil se také zázvorový. Vaše játra, která nyní dostávají nejvíce zabrat, pohladí ostropestřec mariánský, přesněji odvar z něj. Nebo si rozmixujte banány s mlékem a lžící medu, případně do koktejlu přidejte ještě mango. Tento nápoj je po všech stránkách výborný, dodá potřebné živiny i energii a většina lidí ho snese. A ti další třeba raději vypijí smoothie z okurky, špenátových listů, jablka a vody.
Nicméně nejspolehlivějším receptem na kocovinu je čas. A vědomí, že když ne dnes, tak zítra už vám jistě bude lépe.